Soud snížil trest muži za krádež housek v době nouzového stavu. Přesto půjde na deset měsíců za mříže

Městský soud v Brně Lukáši Kalinovi za krádež pěti housek v době nouzového stavu snížil trest z původních dvou let vězení na deset a půl měsíce. ČT to sdělila tisková mluvčí tamního soudu Petra Hovorková. Původní trest totiž napadla tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nejvyšší soud pak v červnu její stížnosti vyhověl a poslal případ zpět k městskému soudu k novému projednání. Státní zástupkyně i Kalina se vzdali možnosti se odvolat, s trestem tak souhlasí.

„Obžalovaný byl shledán vinným pro přečin krádeže a byl mu uložen trest odnětí svobody v trvání deseti měsíců a čtrnácti dnů. Státní zástupkyně a obžalovaný se vzdali odvolání po vyhlášení rozsudku a prohlásili, že netrvají na vyhotovení odůvodnění,“ sdělila Hovorková.

Kalina ukradl loni v dubnu v Brně pět pizza housek za celkem 62,5 koruny. Proti dvouletému trestu se odvolal a krajský soud mu jej pravomocně snížil na 1,5 roku vězení. Krádež se stala v době nouzového stavu, kdy platí přísnější sazby. Kalina byl navíc v minulosti za podobné drobné prohřešky již třikrát souzený a v době činu byl dokonce v podmínce. Podle obhajoby měl hlad a jednal z existenčních důvodů.

Vyšší trestní sazba jen pro krádeže v souvislosti s nouzovým stavem

Nejvyšší soud později v jiných řízeních dospěl k závěru, že ne každá krádež v nouzovém stavu má být postihována přísněji. Pokud nesouvisí s mimořádnou situací, jako je tomu například u krádeže respirátorů nebo desinfekcí, je možné ukládat běžné tresty. Právě proto bývalá ministryně spravedlnosti Benešová navrhla v únoru Nejvyššímu soudu, aby rozsudky obou soudů zrušil a věc vrátil k novému projednání městskému soudu.

„Smyslem a účelem ustanovení zákoníku totiž podle mého názoru není postihovat zvýšenou trestní sazbou všechny krádeže, k nimž dojde v době vyhlášení nouzového stavu, ale pouze takové krádeže, které se vyznačují vyšší mírou společenské škodlivosti s ohledem na jejich bližší souvislost s nouzovým stavem,“ uvedla ve své stížnosti Benešová. Nejvyšší soud jí v červnu vyhověl a nařídil městskému soudu případ znovu projednat.

Za krádež alkoholu, kleští nebo pily za mříže

Kalina byl jedním z prvních, kterému soudy za drobnou krádež uložily trest vězení kvůli tomu, že ji spáchal v době nouzového stavu. Jeho případ není jediný, který Nejvyšší soud vrátil znovu k projednání. V prosinci 2021 stejně rozhodl o případu Miloslava Preislera, který dostal tři roky a čtyři měsíce za dvě vykradená auta.

Petra Hromka soud zase poslal do vězení na dva a půl roku, protože ze soukromé garáže ukradl v době nouzového stavu kleště a šroubovák. Stejně jako u Preislera a Hromka, uspěla Benešová se stížností i v případu Jiřího Dargaje, který v mostecké restauraci odcizil alkohol, sladkosti a podtácky. O jejich nových trestech budou znovu rozhodovat okresní soudy.