Nejvyšší soud zrušil další tři tresty z nouzového stavu. Benešová uspěla se stížnostmi

Nejvyšší soud se zastal tří mužů, kteří v době nouzového stavu kradli a dostali za to přísnější tresty. Česká televize to zjistila z úřední desky soudu. Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) podala ve prospěch trojice odsouzených stížnosti. Nejvyšší soud konstatoval ve všech případech, že okresní soudy porušily zákon v neprospěch obviněných, musí proto rozhodnout znovu.

„Pravomocným rozsudkem Okresního soudu v Domažlicích ze dne 1. 3. 2021 byl porušen zákon, a to v neprospěch obviněného Miloslava Preislera. (…) Okresnímu soudu v Domažlicích (se) přikazuje, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl,“ stojí v rozsudku NS.

V březnu uložil domažlický soud Miloslavu Preislerovi tři roky a čtyři měsíce vězení za dvě vykradená auta v době nouzového stavu. Mimo jiné z vozů odcizil dioptrické brýle, peněženku s platební kartou, navigaci, kameru nebo okružní pilu.

Ministryně v demisi Benešová ve stížnosti uvedla, že se obviněný trestné činosti dopustil v době nouzového stavu, krádež ale s danou událostí vážně ohrožující život nebo zdraví lidí nesouvisí. „Byl v důsledku nesprávného právního posouzení skutku porušen zákon, a to v neprospěch obviněného,“ citoval Nejvyšší soud ze stížnosti a dal Benešové za pravdu.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček ČT potvrdil, že Preisler se před soud dostal už v roce 2018, kdy mu za krádež uložil trest obecně prospěšných prací, které dosud ani zčásti nevykonal.

Krádež nářadí, alkoholu i sladkostí

Ministryně se stížností uspěla i v případu Petra Hromka. Za krádež šroubováku a kleští ze soukromé garáže v době nouzového stavu dostal nepodmíněný trest vězení v trvání dvou a půl roku.

„Pravomocným rozsudkem Okresního soudu v Olomouci ze dne 17. 8. 2020 byl porušen zákon v neprospěch obviněného Petra Hromka. Okresnímu soudu v Olomouci se přikazuje, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl,“ stojí v rozsudku NS.

I Hromek byl podle rozsudku Nejvyššího soudu za krádež souzen už v roce 2019, kdy také dostal trest obecně prospěšných prací, který stále nevykonal. 

Se stížností se na NS Benešová obrátila i v případu Jiřího Dargaje, který v době nouzového stavu ukradl v mostecké restauraci mimo jiné brousič na nože, alkohol, sladkosti nebo podtácky. V té době byl v podmínce. Okresní soud v Mostě ho v lednu poslal rovněž na dva a půl roku do vězení. „Okresnímu soudu v Mostě se přikazuje, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl,“ stojí v rozsudku NS.

Za krádež pěti housek za mříže

Není to poprvé, kdy Nejvyšší soud zrušil verdikty, které podřízené soudy vynesly v souvislosti se zločiny spáchanými v době nouzového stavu. Letos v červnu se po stížnosti ministryně Benešové zabýval případem recidivisty Lukáše Kaliny, který za krádež pěti housek v době, kdy byl v podmínce a kdy byl zároveň vyhlášen nouzový stav, dostal rok a půl vězení. Nejvyšší soud nařídil Městskému soudu v Brně nové projednání.

Již v březnu rozhodl, že krádeže v době pandemie a nouzového stavu se mají trestat přísněji jen tehdy, pokud věcně souvisí s pandemickou situací, například když jde o krádež respirátorů, případně pokud pachatelé zneužili mimořádné okolnosti. Výklad trestního zákoníku ovlivňuje také pandemický zákon. Zvýšená sazba se má podle soudu aplikovat jen v případech, kdy je trestným činem poškozen či ohrožen zájem společnosti na zvládání epidemie covidu-19.