TÉMA

Janov

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Na trase budoucí D35 na Svitavsku vzniká 400 metrů dlouhý most

Na úseku budoucí D35 mezi Janovem a Opatovcem vzniká nejdelší mostní stavba této části dálnice. Estakáda nad současnou silnicí I/35 bude dlouhá 400 metrů. Po vybudování opěry mostu a pilířů, které se zakládají do hloubky asi 18 metrů, se na ně vysunou dva železobetonové mostní objekty nad současnou silnici, popsal zástupce zhotovitelské firmy Jan Kabelka.
25. 10. 2023|

Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 18:02|

O riziku zřícení mostu v Janově se vědělo roky, přiznal šéf firmy spravující dálnice

Během soudního procesu, který se zabývá zřícením janovského mostu v roce 2018, zaznělo, že o riziku zřícení mostu se vědělo roky předem. „Nic jsem neudělal a je to moje největší lítost,“ vypověděl Gianni Mion, bývalý šéf dálniční společnosti, která měla na starosti most a jeho údržbu. Během neštěstí zemřelo 43 lidí.
24. 5. 2023|

Na Svitavsku mezi Janovem a Opatovcem začala stavba dalšího úseku D35

V Pardubickém kraji začala stavba dalšího úseku dálnice D35. Trasa dlouhá téměř dvanáct kilometrů vznikne mezi Janovem a Opatovcem na Svitavsku. Náklady budou 2,54 miliardy korun. Na dokončení má stavební firma dva a půl roku. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:09|

Panelový dům v Janově vyrábí vlastní elektřinu. Nájemníci tak ušetří

Panelový dům ve vyloučené lokalitě Janov v Litvínově na severu Čech začal zřejmě jako první v kraji vyrábět svou vlastní elektřinu. S nápadem přišel zástupce domovní správy, který zařídil montáž tepelných čerpadel i fotovoltaické elektrárny na střechu. Díky tomu dům na energiích uspoří zatím čtyřicet procent.
9. 12. 2022|

Zoo v Janově nebude, Jemnice nechce velkochovy, Čeperka je proti spalovně. Lidé rozhodovali v místních referendech

Souběžně s komunálními a senátními volbami se v některých obcích konala také místní referenda. Občané se v nich většinou vyslovili proti určitému záměru – proti výstavbě spalovny komunálního odpadu, proti rozšíření těžby písku či třeba proti stavbě zoo. Referendum v Soběslavi bylo neplatné, protože se ho nezúčastnil potřebný počet lidí. V ostatních místech jsou výsledky referend platné a pro vedení obcí závazné.
25. 9. 2022|

Některé obce vyhlásily při volbách i místní referenda. Rozhoduje se o stavbě zoo nebo průmyslového komplexu

Společně s komunálními a senátními volbami konají některé obce také referenda o lokálních tématech. Do půlky září jich ministerstvo vnitra registrovalo jedenáct, tedy o jedno více než v předchozích komunálních a senátních volbách v roce 2018. Podle pátečních údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, tamní starosta Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Referend je tak dle dostupných informací celkem 14.  Hlasuje se o možných výstavbách, změnách územních plánů nebo pronájmu rybníka. V Janově na Svitavsku lidé rozhodují, jestli v jejich obci vznikne nová zoo.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 17:13|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 16:56|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

Hasičům v Českém Švýcarsku dorazí posily, v sobotu chtějí zmenšit hořící plochu

Hasiči po šesti dnech od začátku zásahu chtějí zmenšit území, které požár zachvátil, o víkendu tam podle jejich šéfa Vladimíra Vlčka stáhnou další posily o síle až 280 lidí. Děčín zakázal vstup do vybraných částí lesa. Dvě letadla Air Tractor ze Švédska, která nahrazují italské letouny Canadair, přistála po poledni ve Vodochodech, následně oba stroje odletěly hasit. Se západem slunce ale letadla i helikoptéry musely hašení přerušit, pokračovat budou zase ráno.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:39|

S požárem v Českém Švýcarsku pomáhají i výkonná čerpadla. Hasiči tahají vodu šest kilometrů

Hasičům během požáru v národním parku České Švýcarsko zásadně pomáhá jejich vlastní moderní technika. Nově využívají například výkonná čerpadla určená pro dálkovou přepravu vody. Díky nim poprvé v historii tahají vodu z Labe na vzdálenost téměř šest kilometrů.
28. 7. 2022|

Ohniska u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány jsou uhašena. Požár v národním parku ale stále není pod kontrolou

Ohniska požáru v Hřensku se daří držet pod kontrolou, podle starosty je nyní obec mimo nebezpečí. Ve středu večer hasiči intenzivně zasahovali u ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány, která se jim před desátou večerní podařilo uhasit. Oheň po celém území ale stále nemají pod kontrolou. S požárem v Národním parku České Švýcarsko bojují už od neděle. Evakuovat museli z oblasti asi 450 lidí. Od úterního večera udržují hasiči hranice požáru na ploše tisíc hektarů. Záchranáři se obávají zhoršení situace, pokud by se v noci znovu zvedl vítr. Ve čtvrtek se do akce zapojí dvě hasicí letadla, která poskytla Itálie.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 22:32|

Pád mostu v italském Janově je před soudem. Čeká se dlouhý proces

V italském Janově začal ve čtvrtek soudní proces kvůli pádu mostu, při němž v roce 2018 zemřelo 43 lidí. Obžalobě čelí 59 osob, vyslechnuto bude přes 170 svědků a připuštěno bylo i více než tři sta civilních žalob. První jednací den skončil po dvou hodinách, soud se znovu sejde až po prázdninách. Proces může trvat i roky.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 17:01|

Stát měl informace o uprchlících zjišťovat od začátku, míní hejtman Schiller

„Systém začleňování a přerozdělování uprchlíků měl být nastaven už dřív a my na to jako hejtmani upozorňovali od začátku,“ prohlásil v Interview ČT24 hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Zmínil rovněž, že stát by měl běžence motivovat k tomu, aby se přestěhovali do oblasti, kde jsou volné kapacity. Dodal, že pro uprchlíky vznikne informační systém, který však bude aktivní až v červnu.
18. 5. 2022|

V Janově otevřeli most. Nahradí ten, který se před dvěma lety zřítil

V italském Janově otevřeli nový dálniční most. Nahradí ten, který se před dvěma lety za plného provozu zřítil. Neštěstí tehdy nepřežilo 43 lidí. Mnoho příbuzných obětí na otevření nepřišlo, kritizují nedostatečné připomenutí památky zemřelých. První auta by měla přes most přejet ve středu.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 20:39|

Vyloučené sídliště chce Litvínov restartovat. Začal demolicí panelových domů

V největší vyloučené lokalitě v Česku – litvínovské čtvrti Janov – v úterý odstartovala demolice jednoho z vybydlených panelových domů ze 70. let. Potrvá zhruba měsíc a je jedním z prvních kroků, jak chce radnice celé sídliště restartovat. Vedení Litvínova plánuje, že na místě vznikne park.
3. 6. 2020|

V severní Itálii se zřítil silniční most. Správce loni tvrdil, že žádné nebezpečí nehrozí

U severoitalského města Aulla, zhruba v půli cesty mezi Janovem a Florencií, se zřítil silniční most. Při neštěstí se zranili dva řidiči. Agentura Reuters připomněla, že za normálních okolností jde o rušnou silnici, kvůli opatřením proti šíření koronaviru ale byl provoz na mostě omezený. Komunikaci podle Reuters provozuje státní správce silnic ANAS.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 17:01|

Stavba, která nikdy nespí. Nový janovský most bude hotový v létě

Práce na novém janovském mostě postupně míří do finále. Důležitá dopravní tepna, která spojuje severoitalský přístav s Francií, by měla být hotova už v létě. Nahradí stavbu, jejíž část se zřítila před rokem a půl. Při neštěstí tehdy zemřelo 43 lidí.
11. 2. 2020|

Při záplavách na jihu Francie zahynuli nejméně čtyři lidé. Voda opět zalila i centrum Benátek

Záplavy na jihovýchodě Francie si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. S odvoláním na úřady departementu Var o tom informovala agentura AFP. Nejméně jeden další člověk se dál pohřešuje. Jednoho pohřešovaného hlásí také sever Itálie, který už od počátku listopadu sužují bouřky doprovázené vydatným deštěm. Voda opět zaplavila i centrum Benátek.
24. 11. 2019Aktualizováno24. 11. 2019, 23:15|

Sundané senzory a varovná zpráva. Správce věděl o hrozbě pádu mostu v Janově roky, píší média

Provozovatel janovského mostu věděl od roku 2014 o riziku zřícení stavby. Informoval o tom list La Repubblica. Italská média zároveň napsala, že senzory, které měly Morandiho most sledovat, byly v roce 2015 sejmuty kvůli údržbě a už nebyly uvedeny do provozu. Podle prokuratury se provozovatel zřejmě snažil ušetřit na nákladech. Při pádu mostu zahynulo loni v srpnu 43 lidí.
22. 11. 2019Aktualizováno22. 11. 2019, 09:29|

Italská policie uvalila vazbu na tři zástupce firmy Atlantia v souvislosti s pádem mostu v Janově

Italská finanční policie v pátek uvalila domácí vazbu na tři představitele různých divizí provozovatele mýtných silnic Atlantia. Jde o součást vyšetřování kvůli zfalšovaným zprávám o bezpečnostních kontrolách dálničních mostů, uvedla agentura Reuters.
13. 9. 2019|

Janovský most padal 14 vteřin. Dosud nezveřejněné záběry ukazují zhroucení devátého pilíře

Italská prokuratura povolila zveřejnění videa zachycujícího loňský pád Morandiho mostu v Janově. Záběry pocházejí z firmy Ferrometal, která sídlila nedaleko mostu. Nahrávku po neštěstí zabavila na pokyn státních zástupců policie. Až dosud byla tajná, aby se vyloučilo ovlivnění výpovědí svědků. Zřícení mostu trvalo 14 vteřin.
1. 7. 2019|

Zbytky Morandiho mostu šly k zemi. Do jara v Janově vyroste nová konstrukce

Italští pyrotechnici odstřelili dva zbývající pilíře Morandiho mostu v Janově, který se zřítil loni 14. srpna. Řízenou demolici přenášela italská televize a přímo na místě ji sledovali italští členové vlády, včetně ministra vnitra Mattea Salviniho či vicepremiéra Luigiho di Maia. Kvůli demolici muselo dočasně odejít z domovů 3500 lidí. Zbylá konstrukce mostu o váze 4500 tun se k zemi sesula za osm vteřin.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 16:08|