Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.

V jihokorejské metropoli Soulu se 21. října 1994 zřítila část mostu přes řeku Han, na kterém se nacházelo několik automobilů a jeden autobus. Zemřelo 34 lidí. Pád mostu způsobilo nesprávné svařování ocelových příhradových nosníků závěsné konstrukce pod betonovou deskou vozovky.

Do řeky Douro v severním Portugalsku spadl 4. března 2001 autobus a dva osobní automobily poté, co se zřítil kovový most, po němž právě přejížděly. Zahynulo 59 lidí, rozbouřené vody řeky způsobily, že obětem prakticky nebylo možné pomoci.

Dálniční most přes řeku Arkansas ve městě Webbers Falls ve státě Oklahoma se v délce asi 150 metrů 26. května 2002 propadl, když do mostního pilíře v bouři narazil prázdný říční člun pro přepravu ropných produktů. Nehoda měla 14 obětí.

V americkém městě Minneapolis se 1. srpna 2007 v dopravní špičce zřítil dálniční most, zahynulo 13 lidí. Podle vyšetřovací zprávy byla příčinou zřícení chyba projektantů, vyšetřování ukázalo i na nedostatečný dohled. Několik týdnů před zřícením na mostě začaly opravy.

V jihočínské provincii Chu-nan se 13. srpna 2007 zřítil rozestavěný, 320 metrů dlouhý most přes řeku Ťien-tchuo. Zahynulo 64 lidí a 22 jich utrpělo zranění. Přesná příčina zůstává neznámá, neštěstí ale podle dostupných informací souviselo s použitím nekvalitních materiálů a s prací nekvalifikovaných dělníků.

U jihovietnamského města Can Tho se 26. září 2007 zřítil rozestavěný most. Zemřelo 52 lidí a 149 osob bylo zraněno. Příčinou neštěstí bylo zřícení dočasného pilíře, který dělníci vybudovali na písečném podloží.

Pád janovského mostu (zdroj: Guardia di Finanza Genova)

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se 14. srpna 2018 zřítilo několik desítek metrů Morandiho mostu. Z výšky spadlo na 35 osobních aut a několik kamionů, mezi nimi byl i jeden český, ale jeho řidič přežil. Celkem během neštěstí zemřelo 43 lidí. Podle obžaloby v kauze, kde stále nepadl rozsudek, řídící pracovníci firem dlouhodobě zanedbávali údržbu mostu, aby dosáhli lepších hospodářských výsledků.

Torzo janovského mostu padlo k zemi. Demolici vysílala italská televize živě (zdroj: ČT24)

Při zřícení visutého mostu pro pěší 30. října 2022 v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí, desítky dalších utrpěly zranění. Most se znovuotevřel jen pět dní před neštěstím, podle vyšetřování byla oprava nekvalitní.

Visutý most pro pěší se zřítil 30. října 2022 v indickém státě Gudžarát (zdroj: EBU)

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se 26. března 2024 zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Informoval o tom server Fox Baltimore. Podle dostupných záběrů v okamžiku neštěstí po mostě jezdila auta.