V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Zprávy ve 12: Pád mostu v Baltimoru (zdroj: ČT24)

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.

Místní policie dostala oznámení, že do čtyřproudého silničního mostu Francis Scott Key Bridge přes řeku Patapsco narazilo velké plavidlo, okolo 1:30 místního času (6:30 SEČ), uvedla agentura Reuters. Na záběrech zveřejněných Fox Baltimore je vidět tmavou konstrukci mostu, který se následně propadne do vody.

Na mostě se v době nárazu nacházelo několik vozidel, včetně jednoho o velikosti tahače s návěsem. Šéf komunikace baltimorského hasičského sboru Kevin Cartwright ráno středoevropského času vylíčil, že na mostě „visí nějaký náklad“, což vytváří nebezpečné a nestabilní podmínky, kvůli nimž záchranáři pracují opatrně. „Jedná se o hrozivý stav nouze,“ shrnul.

Letecké záběry kontejnerové lodě, která narazila do silničního mostu v Baltimoru (zdroj: Reuters)

Na mostě v době zřícení opravovalo výmoly osm dělníků, z nichž dva se podařilo zachránit, jeden je ve vážném stavu v nemocnici, druhý nevyžadoval péči. Marylandští představitelé se domnívají, že do vody spadli pouze tito lidé, ale stoprocentně to nepotvrdili.

„Je to naprosto ikonický most. Sám jsem jím projížděl minulý týden. Ale my víme, že mosty se dají nahradit, tento bude nahrazen, ale životy ne. Toto není noční můra, ale nevyslovitelná tragédie pro naše město a náš stát. Ale my to zvládneme,“ prohlásil pro ČT starosta Baltimoru Brandon Scott.

Americký prezident Joe Biden v mimořádném projevu věnovaném neštěstí uvedl, že baltimorský přístav je jedním z největších amerických vodních dopravních uzlů. „Ten přístav tvoří 15 tisíc pracovních míst,“ poznamenal. Dodal, že se hodlá zasadit o to, aby rekonstrukci mostu zaplatila federální vláda. Prezident poznamenal, že takovým způsobem bude oprava důležité součásti místní infrastruktury efektivnější, než kdyby vláda nejprve požadovala náhrady po společnosti, která vlastní dotyčnou loď.

Komplikované pátrání

Údaje o pohřešovaných se mírně rozcházejí. Velitel baltimorských hasičů James Wallace před polednem středoevropského času hovořil o pátrání po sedmi lidech s tím, že cifra se může změnit. Pátrací operace pokračuje, prohledat je potřeba rozsáhlou oblast. Pobřežní stráž pro pátrání využívá čluny a vrtulníky.

Podle bóje, která shromažďuje údaje pro Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), v úterý ráno teplota řeky činila asi osm stupňů Celsia.

Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala, který situaci sleduje na místě, sonary ukázaly několik aut pod hladinou řeky, která je hluboká až patnáct metrů. Připomněl, že na mostě měli pracovat dělníci a opravovat jej. Hlavní instruktor výcviku policejních potápěčů Policie ČR Michal Guba považuje za problém také vodní proudy. „Mohou být odneseni několik desítek, stovek metrů bez toho, aby se vyplavili na břeh,“ řekl.

„Podmínky jsou těžké. Jde o hluboký přístavní koridor, 12 až 15 metrů, silné proudění, vítr, studená voda,“ poznamenal baltimorský radní Johnny Olszewski.

„Jsme vděční za statečné muže a ženy, kteří vyvíjejí úsilí na záchranu zasažených, a modlíme se za bezpečnost všech,“ vzkázal marylandský guvernér Wes Moore. Dodal, že pracuje na nasazení federálních zdrojů. Na místě byl také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podle baltimorských úřadů neexistují žádné známky toho, že by šlo o terorismus, příčinu ale vyšetřují.

Loď mohla přijít o pohon

Do pilíře mostu narazila nákladní loď Dali plující pod singapurskou vlajkou. Podle webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore v jednu hodinu ráno místního času a směřovalo do Kolomba na Srí Lance. Společnost Synergy Marine Group, která loď provozuje, prohlásila, že nemá žádné zprávy o zraněných na palubě.

Příčina srážky zatím nebyla stanovena a majitelé i manažeři plavidla spolupracují s úřady, dodala Synergy Marine Group. Loď plula na objednávku přepravní společnosti Maersk.

Server ABC News však tvrdí, že loď „přišla o pohon“, když opouštěla přístav. Následně prý varovala marylandské úřady před ztrátou kontroly nad plavidlem a možnou srážkou. Americký web se odkazuje na neutajovaný dokument amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA. Guvernér Moore později potvrdil zprávy o tom, že loď měla problémy s pohonem a vyslala před kolizí tísňové volání. Díky tomu se podařilo zpomalit silniční provoz a zabránit pádu dalších vozidel do vody.

Ztráta pohonu může nastat například kvůli poruše motoru nebo při výpadku proudu. Krátce před nárazem do baltimorského mostu blikala světla lodi, plavidlo se vychýlilo z kurzu a stočilo směrem k pilíři, potvrdila analýza údajů společnosti MarineTraffic o sledování lodí, kterou provedla CNN.

V červenci v roce 2016 stejná loď narazila do přístaviště v Antverpách, když se ho snažila opustit cestou do Bremerhavenu. Podle serveru vesseltracker.com způsobila značné škody.

Baltimorský přístav je dvacátým nejrušnějším ve Spojených státech, v importu vozů je dokonce jedničkou, přiblížil Vostal. Připomněl, že stát Maryland má velký ekonomický význam a důležitý je například i pro český byznys.

„Už teď se mnozí ptají, jaký to bude mít dopad na lodní dopravu. Celá doprava, co se týče přístavu Baltimore, je teď pozastavena, týká se to asi čtyř desítek obchodních lodí, bude to mít zřejmě dopad na zdržení dodávek,“ podotýká korespondent.

Je téměř jisté, že zřícení mostu způsobí na východním pobřeží logistickou noční můru na několik měsíců, ne-li let, a zastaví lodní dopravu v baltimorském přístavu a omezí nákladní i příměstskou dopravu, poznamenala agentura AP. „Ztráta tohoto mostu zničí celou oblast i celé východní pobřeží,“ řekl státní senátor Johnny Ray Salling.