TÉMA

Taťána Malá

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Vláda se shoduje na možnosti pěstovat konopí doma, uvolnění pro komerční trh je zatím věcí diskuse

Až dvě miliardy korun ročně by mohla do státního rozpočtu přinést legalizace konopí, odhaduje Národní rozpočtová rada. Tuzemská vláda se prozatím shoduje na možnosti pěstovat si rostliny doma, o uvolnění pro komerční trh ministři zatím dál diskutují. Pravidla pro užívání marihuany se částečně rozvolňují za českými hranicemi. V pátek konopí částečně legalizovalo Německo, platit to bude od dubna.
25. 2. 2024|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

„Ne znamená ne.“ Změna definice znásilnění prošla ve sněmovně prvním čtením

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití. Novelu nyní čeká posouzení v ústavně-právním výboru.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:33|

Znásilnění bývá opakované, systém to tak ale nebere, vadí Urbanové. Malá chce debatu o trestní politice

Musíme si uvědomit, že sexualizované a domácí násilí jsou věci, které pachatel dělá opakovaně, systém se na to ale tímto způsobem nedívá, prohlásila členka podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Barbora Urbanová (STAN) v Událostech, komentářích. Pokud bude soudní praxe takto pokračovat, zákonodárci by legislativu měli změnit, myslí si. Předsedkyně podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO) podotkla, že v tuto chvíli je namístě debata o trestní politice. Soudy by podle ní měly brát v potaz, jak jejich rozhodnutí ovlivní životy obětí a jejich rodin.
24. 1. 2024|

Podmínku za opakované znásilnění prověřujeme, ujišťuje resort spravedlnosti. Lidé demonstrovali před budovou ministerstva

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že práva obětí trestných činů jsou jednou z jeho priorit. Od šesti večer před sídlem resortu probíhala demonstrace Světlo pro oběti znásilnění. Organizátoři protestu chtěli upozornit na případ, kdy muž opakovaně znásilňoval nevlastní dceru, přičemž Krajský soud v Brně mu uložil za několik let trvající sexuální zneužívání podmínku. Podmíněné tresty za znásilnění uložily soudy od roku 2016 více než polovině odsouzených.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 19:00|

Blažek ustoupí od peněžitých trestů za znásilnění, změní se hranice bezbrannosti

Za znásilnění nebude možné uložit samostatné peněžité tresty a sexuální trestný čin proti dětem do dvanácti let bude vždy znásilněním. Na těchto změnách původního legislativního návrhu, který připravilo ministerstvo spravedlnosti, se ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý shodl se zástupci poslaneckých klubů. Strany přistoupily na kompromis, že takzvaná souhlasná varianta znásilnění předložena nebude.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 22:16|

Trestný čin spáchaný na dětech by zůstal v rejstříku, navrhuje novela. Rodiče by mohli žádat výpis

Novela, kterou chystají resorty spravedlnosti a školství, má zajistit, aby lidé odsouzení za trestný čin spáchaný na dětech nemohli s nezletilými pracovat. Podle návrhu by neměl být záznam o odsouzení v těchto případech nikdy vymazán z rejstříku trestů. Rodiče by mohli žádat výpis z této části evidence například po vedoucích zájmových kroužků či táborů.
18. 6. 2023|

Blažek připravil dvě varianty úpravy definice znásilnění, chce o nich debatovat ve sněmovně

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zvažuje dvě varianty nové definice trestného činu znásilnění. Buď zůstane stejná jako stávající – tedy bude i nadále vyžadovat prvek násilí – a vznikne trestný čin nesouhlasný styk. Nebo se definice znásilnění změní tak, že namísto projevu násilí bude ke spáchání znásilnění stačit nesouhlas oběti. O tom, že by byl k pohlavnímu styku zapotřebí aktivní souhlas, ministerstvo neuvažuje. O variantách chce Blažek 27. června debatovat ve sněmovně se všemi parlamentními stranami.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 20:16|

Chystá se novela trestního zákoníku, nová má být třeba definice znásilnění

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu trestního zákoníku. Změnit by měla třeba definici znásilnění. Úpravy se ale pravděpodobně dočkají i ustanovení o pohlavním zneužití dětí nebo domácím násilí.
20. 4. 2023|

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

Civilní rozvědku povede Posolda, souhlasila vláda

Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od čtvrtka stane dlouholetý zpravodajec a bývalý náměstek rozvědky pro operativní činnost Vladimír Posolda. Po středečním souhlasu vlády, který vyžaduje zákon, ho jmenuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Post ředitele rozvědky není obsazený od 1. září, kdy rezignoval po necelých dvou měsících ve funkci Petr Mlejnek. Ve středečním Interview ČT24 bude o změně ve vedení rozvědky debatovat náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 23:09|

ANO zkusí kvůli šéfovi rozvědky svrhnout vládu. Poslanecký klub se na hlasování o nedůvěře shodl jednomyslně

Poslanecký klub ANO se jednomyslně shodl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Silnější z dvojice opozičních hnutí to zdůvodňuje kontakty nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s trestně stíhaným podnikatelem. O vyslovení nedůvěry vládě se bude hlasovat poprvé od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS), zároveň to bude první takové hlasování od loňského června. Tehdy se opozice pokusila svrhnout Babišův kabinet poté, co komunisté vypověděli smlouvu o toleranci.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:49|

Kontakty s Redlem byly jen pracovní, řekl šéf rozvědky Mlejnek poslancům. Výbor i komise ho podržely

Důvod k odvolání nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka většina poslanců z bezpečnostního výboru sněmovny nevidí. Podpořili jej a odmítli opoziční výzvu, aby sám rezignoval. Stejně tak neprošel návrh na jeho postavení mimo službu v komisi pro kontrolu ÚZSI. Opozice novému šéfovi rozvědky vytýká, že byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Ta se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:05|

Neshledali jsme důvody k odvolání Mlejnka, řekl po jednání vlády Rakušan

Vláda na své středeční zasedání pozvala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Diskutovali jsme s ním všechny otázky v důvěrném režimu, neshledali jsme důvody k jeho odvolání, řekl po jednání šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Mlejnek čelí kritice kvůli kontaktům s lobbistou Michalem Redlem, který je stíhán v korupční kauze Dozimetr. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kabinet obdržel informaci, podle které Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová to nepotvrdila.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 23:23|

Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:24|

Šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem. Rakušan o tom věděl, píší Seznam Zprávy

Nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek měl podle serveru Seznam Zprávy minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je stíhán v korupční kauze Dozimetr. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Na Twitteru později doplnil, že si za jmenováním Mlejnka stojí. Nového šéfa ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 20:25|

Sněmovna podpořila informování o spotřebě tepla aspoň jednou za měsíc. Projednala i služební zákon

Poslanci pokračují v započaté schůzi z minulého týdne. V úvodním kole sněmovna podpořila novelu, která má zavést časté poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Sněmovna rovněž řešila služební zákon a poslala jej do závěrečného čtení. Předloha vládních poslanců zcela ruší současné omezení v počtu náměstků členů vlády a ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech. Předpokládá také další změny ve státní službě. Novelu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 16:51|

Schůze sněmovny skončila. Kompenzace podnikatelům poslanci neprojednávali

Lednová schůze Poslanecké sněmovny skončila, aniž by se koalici zejména kvůli obstrukcím hnutí SPD podařilo projednat korespondenční volbu poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí. Vládní poslanci zvažují svolání další mimořádné schůze. Nejbližší se z podnětu koalice uskuteční v úterý k novele pandemického zákona, kterou hodlá hnutí SPD také obstruovat.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 22:24|

Změna v čele ANO na jižní Moravě potvrzena. Wenzl se pustí do obnovy brněnské organizace

Předsednictvo ANO ve čtvrtek podle očekávání potvrdilo v čele jihomoravské organizace vládního hnutí ředitele kyjovské nemocnice Lubomíra Wenzla. Nahradil poslankyni Taťánu Malou. Wenzl to oznámil po jednání předsednictva. Za hlavní úkoly označil úspěch v nadcházejících krajských, senátních i sněmovních volbách a obnovu brněnské organizace, kterou užší vedení ANO v půli června zrušilo kvůli napojení některých jejích členů na pochybné kauzy.
2. 7. 2020|

Rozuzlení změn v jihomoravském ANO? Vést by tady hnutí mohl šéf kyjovské nemocnice

Jihomoravské ANO navrhuje předsednictvu hnutí stanovit novým krajským předsedou ředitele Nemocnice Kyjov Lubomíra Wenzla (ANO). Rozhodl o tom krajský sněm v Brně. Wenzl by tak nahradil ve funkci poslankyni Taťánu Malou. Krajská organizace bude znovu skládat brněnskou buňku, kterou zrušilo předsednictvo v půli měsíce kvůli sporům o možné napojení některých lidí na pochybné kauzy. Wenzl uvedl, že by předsednictvo hnutí mělo o návrhu rozhodnout příští týden.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 22:00|

Babiš navrhne zrušení brněnské organizace ANO. Vzniknout by měla nová

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš navrhne předsednictvu zrušení brněnské organizace hnutí a vytvoření nové. Řekl to po jednání s tamními členy. V ANO nechce lidi, kteří mohou být napojení na pochybné kauzy. Loni po razii policie na radnici části Brno-střed skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula, který pak ANO opustil. Podle Babiše by se mělo zvolit i nové krajské předsednictvo.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 21:55|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|
Reportéři ČT

Kvůli korupci v brněnském ANO došlo na čistky. Podezřelí ale ve straně zůstávají

Kvůli korupční kauze uvnitř brněnské organizace hnutí ANO rozjela strana rozsáhlé čistky. Nepostihly však ty, které postihnout měly. V hnutí už skončil bývalý místostarosta části Brno-střed Jiří Švachula, nadále v něm ale zůstávají členové, které má policie za možné podezřelé. V rámci kauzy s krycím názvem Stoka se podařilo zajistit i důkazy v podobě předávání obálek v kanceláři jednoho z důležitých představitelů hnutí ANO v Brně. Případu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Adéla Paclíková.
2. 6. 2020|