Kvůli svazkům StB je třeba žalovat vnitro, rozhodl slovenský soud. Verdikt se dotkne i Babiše

Lidé, kteří se se Slovenskem soudí o evidenci v dokumentech československé Státní bezpečnosti (StB), musí nově žalovat tamní ministerstvo vnitra. Rozhodl o tom slovenský nejvyšší soud. Verdikt se dotkne i kauzy Andreje Babiše (ANO). Český expremiér žaloval slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli tomu, že je ve svazcích StB evidován jako agent. ÚPN na Slovensku spravuje archivní svazky StB.

Nejvyšší soud se rozhodováním o tom, kdo má být žalovanou stranou ohledně nároků vůči někdejší StB, zabýval v jiném než Babišově případu. Velký senát nejvyššího soudu rozhodl, že nižší soudy postupovaly správně, když určily, že žalovanou stranou nemá být ÚPN, ale ministerstvo vnitra.

Babiš loni podal dovolání proti pravomocnému verdiktu bratislavského krajského soudu, který zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u StB. Také tento soud uvedl, že žalovaným neměl být ÚPN, ale slovenské ministerstvo vnitra. Soud se nezabýval samotnou oprávněností evidence Babiše jako agenta v dokumentech StB. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a že byl evidován bez svého vědomí.

Podle mluvčí nejvyššího soudu Alexandry Važanové soudní senát, který bude rozhodovat o dovolání Babiše, je vázán rozhodnutím velkého senátu nejvyššího soudu.

Případ se táhne už dlouhé roky

Babiš v souladu s dřívější praxí slovenských soudů v roce 2012 zažaloval ÚPN. Slovenský ústavní soud ale před zhruba šesti lety, kdy zrušil dřívější verdikty krajského i nejvyššího soudu v Babišův prospěch, zmíněné pravidlo prolomil. Ústavní soud tehdy ale neuvedl, kdo má být žalovanou stranou.

V roce 2019 pak ústavní soud zrušil ještě další verdikty krajského i nejvyššího soudu, které naopak Babišovu žalobu ve zmíněné kauze zamítly; příslušný senát to zdůvodnil tím, že obecné soudy neurčily, kdo má být ve sporu žalovaným. 

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.