Tisíce Američanů touží po slovenském snu. Cesta k získání pasu je však trnitá

Události: v USA roste zájem o slovenské pasy (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech roste zájem o slovenský pas, jehož získání ulehčila loňská změna zákona. Jednou z možností je prokázat československé občanství maximálně u praprarodičů. Těch, kterým úřady vyhoví, ale ubývá. Lidé s kořeny na Slovensku se proto obrací na tamní úřady, a to v době, kdy si Bratislava připomíná 75 let od otevření amerického konzulátu.

Mnozí hledají šťastný život v Americe, sopranistka Julia Radoszová za ním vyrazila na Slovensko poté, co ve Státech potkala budoucího manžela. Cesta k občanství byla přitom náročná. „Když propukl covid, byla to katastrofa. Trochu jsme vtipkovali, že nejlehčí cestou k občanství bude vzít se, což bychom stejně udělali,“ říká Radoszová.

Sňatek je jednou z možností. K občanství mohou vést i tři roky strávené na Slovensku, případně prokázaný přínos v zahraničí. Dokazování předků má ale jasná pravidla. „Musí mít předky s prokázaným československým občanstvím maximálně do třetí generace zpět,“ konstatoval právník Ján Falath.

Minimálně stovky lidí už oslovily právníky o pomoc, mezi nimi i fotograf Jonathan Klein, jehož dědeček byl z Podkarpatské Rusi, tehdy součásti Československa, dnes Ukrajiny. I proto je dokazování složitější. „Je to fantastická země, náklady na živobytí jsou menší než v USA. Je to čistší, mírumilovnější země a těšíme se, že tu najdeme nový život,“ komentuje Slovensko Klein.

Slovenský pas
Zdroj: ČT24

K zájmu vedou Američany různé důvody od nesouhlasu s politikou přes vidinu nového života, jistotu evropského pasu anebo vděk předkům, kteří kdysi Evropu opustili a mnohdy se stali úspěšnými.

I proto by mnozí přivítali úpravu pravidel. „Nejen, dejme tomu, první, druhá generace, ale i třetí, čtvrtá, pátá. Těch mladých je tam skutečně mnohem víc a tam se už dokazuje hůře, že jsou způsobilí,“ podotkla zakladatelka organizace +421 Foundation Eva Staroňová.

Slovenská vláda ale změny zatím nechce. „U potenciálních žadatelů v současnosti neplánujeme rozšiřování okruhu o další generace,“ sdělila mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová. Přesto se o stát ve střední Evropě zajímají další tisíce občanů USA.