Portugalsko dočasně zrušilo DPH na základní potraviny

Portugalský parlament schválil zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na 40 druhů potravin. Nulová DPH bude platit jen do konce října a má pomoci potravinářskému a zemědělskému sektoru, který čelí výraznému růstu výrobních nákladů, píše agentura EFE. V zemi se od začátku roku uskutečnila řada protestů i stávek za opatření proti nadměrnému zdražování potravin a zvyšování životních nákladů.

Ministr financí Fernando Medina snížení DPH na nulu u některých potravin ještě před několika týdny odmítal. Nakonec však premiér António Costa dosáhl dohody s potravinářskými skupinami a maloobchodními řetězci, díky které by snížení daně měli pocítit na cenách i zákazníci. Hlavním cílem opatření je ale pomoc zemědělcům a potravinářům, kteří v posledních měsících čelí výraznému nárůstu výrobních nákladů. Ten pak promítají do svých cen.

V seznamu čtyřiceti položek, kterých se bude nulová DPH týkat, jsou některé druhy zeleniny, mléko, jogurty, vepřové, hovězí i kuřecí maso a některé druhy ryb. Při jednání v parlamentu se strany snažily seznam různě upravit. Vláda, která má mezi zákonodárci většinu, však připustila jen několik málo změn. Například strana PAN, která bojuje za práva zvířat, navrhovala zařadit na seznam i řadu potravin, které často používají lidé dodržující veganskou dietu. Šlo například o tofu či seitan.

„Není jisté, že Portugalci budou mít z tohoto snížení daně nějaký prospěch,“ řekl poslanec z opoziční Sociálnědemokratické strany (PSD) Hugo Carneiro. Některé další opoziční strany nakonec vládní návrh podpořily.

Portugalsko čelí od začátku roku sérii protestů a stávek proti růstu cen a za zvýšení platů. V loňském roce inflace v Portugalsku překročila osm procent, potraviny zdražily ještě více. Odbory proto žádaly zastropování cen základních potravin, což ale ministr financí Medina odmítal s tím, že by opatření jen pokřivilo trh. Protesty budou pokračovat i o Velikonocích stávkou na železnici.