Akcie Raiffeisen Bank rapidně klesly. OFAC prověřuje transakce s vazbou na Rusko

Akcie Raiffeisen Bank International AG (RBIV.VI) utrpěly v pondělí nejhorší denní propad od vypuknutí války na Ukrajině, když v poledne klesly o 7,6 procenta. Stalo se tak poté, co rakouská banka obdržela žádost o poskytnutí informací od amerického Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) kvůli transakcím s vazbou na Rusko.

Raiffeisen Bank je hluboce zakořeněna v ruském finančním systému a je jednou ze dvou zahraničních bank na seznamu „třinácti systémově důležitých úvěrových institucí“ ruské centrální banky, což podtrhuje její význam pro ruskou ekonomiku, která se potýká s rozsáhlými západními sankcemi.

Americký OFAC nyní žádá banku o vysvětlení platebních transakcí a souvisejících procesů s ohledem na vývoj rusko-ukrajinského konfliktu.

V pátečním prohlášení Raiffeisen Bank informovala o tom, že s OFAC plně spolupracuje a že požadavek na zmíněné vysvětlení nebyl vyvolán žádnou konkrétní transakcí nebo obchodem.

Penalizace by znamenala zásadní problém

Ministerstvo financí USA může penalizovat firmy, které poruší sankce, včetně zmrazení amerických aktiv a vyloučení bank z přístupu k americkým dolarům, což je pro jejich zapojení do mezinárodního obchodu zásadní.

Analytici BNP Paribas Exane s ohledem na potenciální riziko i proto snížili svůj rating Raiffeisen Bank z nadprůměrného na neutrální. Naopak analytici Erste Group zopakovali svůj pozitivní postoj k akciím Raiffeisen s argumentem, že požadavky OFAC jsou běžné a nemusí nutně vést k žádným penalizacím.