TÉMA

Raiffeisen Bank

Akcie Raiffeisen Bank rapidně klesly. OFAC prověřuje transakce s vazbou na Rusko

Akcie Raiffeisen Bank International AG (RBIV.VI) utrpěly v pondělí nejhorší denní propad od vypuknutí války na Ukrajině, když v poledne klesly o 7,6 procenta. Stalo se tak poté, co rakouská banka obdržela žádost o poskytnutí informací od amerického Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) kvůli transakcím s vazbou na Rusko.
20. 2. 2023|

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům. Patří k nejvyšším za dvacet let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v Česku v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za dvacet let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:47|

Začala výplata vkladů klientům Sberbank. Česká národní banka varuje před dezinformacemi

Garanční systém finančního trhu (GSFT) začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ. Během středečního dopoledne banka obsloužila zhruba sedm tisíc klientů a vyplatila jim náhrady vkladů za 3,7 miliardy korun, z toho v hotovosti zhruba sto milionů korun. Náhrady se budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025. V souvislosti s krachem Sberbank CZ upozornila také Česká národní banka na šířící se dezinformace o stabilitě českého bankovního sektoru. Jsou podle ní zcela nepodložené a mohou být vyhodnoceny jako šíření poplašené zprávy, tedy trestný čin.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 19:11|