Kvůli smrti Tyrea Nicholse přišli o místo tři záchranáři a další policisté

Kvůli smrti Tyrea Nicholse po policejním zásahu v Memphisu přišli o místo tři záchranáři z hasičského sboru. Podle vedení hasičů nedodrželi při výjezdu úřední postupy, uvedla v pondělí agentura AP. Policie oznámila, že pozastavila ze služby dalšího, sedmého, policistu, aniž by zveřejnila další podrobnosti.

Podle prohlášení šéfky hasičského sboru Giny Sweatové záchranáře přivolala policie, aby poskytli pomoc muži, proti kterému byl použit pepřový sprej. Když k němu záchranáři přijeli, byl Nichols spoután a seděl na ulici opřený o auto. Od začátku zásahu, kdy policisté Nicholse brutálně bili, uplynulo zhruba sedmnáct minut.

Podle vedení sboru záchranáři dostatečně neprověřili zdravotní stav muže a porušili několik úředních postupů a nařízení. Podle Sweatové jejich počínání nesplnilo standardy hasičského sboru. Několik minut poté na místo přijela i sanitka, která Nicholse odvezla do nemocnice, kde několik dní poté zemřel.

Skupina strážníků Nicholsovo auto zastavila 7. ledna se zdůvodněním, že řídil příliš riskantně. Záběry z policejních a pouličních kamer ukazují, jak policisté řidiče vytáhnou z auta a zhruba ve třináctiminutovém sledu událostí použijí proti Nicholsovi pepřový sprej, obušek, paralyzér i vlastní pěsti a nohy, kterými ho bijí i do hlavy.

Další propuštění policisté

Pět účastníků zatčení čelí obvinění z vraždy. V pondělí odpoledne a večer místního času policie oznámila, že pozastavila ze služby další dva policisty. Jedním z nich je podle médií Preston Hemphill. Policie tvrdí, že ho odvolala ze služby krátce po incidentu. Totožnost posledního sedmého policisty není známá.

Nicholsova rodina kritizovala policii, že Hemphillovo pozastavení ze služby oznámila s velkou prodlevou. Na rozdíl od pěti obviněních policistů, kteří jsou černoši, je Hemphill běloch. To podle advokátů rodiny mohlo hrát roli v postupu policie, která ho podle jejich slov „ochránila před pohledem veřejnosti“.

Záběry ze zásahu proti černošskému řidiči byly zveřejněny v pátek a vyvolaly pobouření. Během víkendu se uskutečnilo v amerických městech několik demonstrací. K případu se vyjádřil i prezident Joe Biden, který záběry označil za děsivé, a mnoho expertů na kriminalistiku a policejní praxi, kteří postup policistů v Nicholsově případů odsoudili.