USA sledují další případ policejního násilí. Pětice strážníků ubila muže

Události ČT: Spojenými státy hýbe případ Afroameričana ubitého policisty (zdroj: ČT24)

Spojené státy řeší další případ brutálního policejního násilí. Pět policistů z Memphisu je obviněných z vraždy mladého Afroameričana Tyrea Nicholse. Úřady mluví o nezměrné brutalitě, které se na něm při zadržení měli dopustit. Případ je o to kontroverznější, že všichni obvinění strážníci jsou Afroameričané.

Devětadvacetiletého Nicholse zastavila pětice policistů v autě při dopravní kontrole. Podle obžaloby zbili po hádce Nicholse tak, že na následky vnitřního krvácení o tři dny později zemřel. Policisté čelí obvinění z vraždy druhého stupně, napadení s přitěžujícími okolnostmi, únosu s přitěžujícími okolnostmi, nesprávného úředního postupu a zneužití postavení.

Město Memphis, které tvoří ze dvou třetin afroamerické obyvatelstvo, se chystá na zveřejnění hodinového videa plného drastických záběrů. Advokáti pozůstalých i Nicholsova rodina už ho zhlédli. „Bylo to naprosto nestoudné bití bez přestávky. Trvalo tři minuty. To je to, co jsme viděli na videu,“ upozornil advokát Antonio Romanucci.

Po interním policejním prošetření dostalo všech pět strážců zákona výpověď. O práci přišli také dva hasiči, kteří zasahovali na místě. „Snad tento incident může otevřít širší konverzaci o nutnosti policejní reformy. Svět se na nás dívá,“ podotkl státní zástupce Steve Mulroy.

Obavy z nepokojů

Bílý dům vyzval k transparentnímu a rychlému prošetření incidentu. Panují obavy, že drastické záběry mohou vést k neklidu. Ve Spojených státech v minulosti vyvolávalo policejní násilí na Afroameričanech opakovaně i násilné protesty.

Jedním ze silně medializovaných případů byla vražda šestačtyřicetiletého Afroameričana George Floyda, k níž došlo 25. května 2020 v americkém Minneapolisu v důsledku dušení způsobeného zásahem policisty Dereka Chauvina.

Ten Floydovi při zatýkání klečel více než osm minut na krku, a to i poté, co zadržený ztratil vědomí a na místo dorazili záchranáři. Policista byl následně odsouzen k trestu odnětí svobody na 22,5 roku.

Americký prezident Joe Biden předem upozornil, že násilí nepatří k poklidným protestům. „Rozhořčení je pochopitelné, ale násilí není nikdy přijatelné. Tyreova smrt je bolestnou připomínkou toho, že musíme udělat více pro to, aby náš soudní systém dostál slibu spravedlivé a nestranné justice, rovného zacházení a důstojnosti pro všechny,“ dodal Biden.

Šéf Bílého domu si zároveň postěžoval, že Kongres nechce schválit jeho policejní reformu, která zpřísňuje dohled nad chováním strážců zákona.