Zelenskyj se na cestě z USA setkal s polským prezidentem Dudou

Na cestě ze Spojených států se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na původně neohlášené schůzce setkal se svým polským protějškem. S Andrzejem Dudou se bavili o rozvoji vzájemných vztahů v příštím roce. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře se setkali v polském městě Rzeszów. Polsko od začátku ruské invaze Ukrajinu podporuje, poskytlo také útočiště řadě válečných uprchlíků.

O setkání informoval Zelenskyj na sociální síti Telegram, kde rovněž zveřejnil video ze schůzky. Ukrajinský prezident ve středu navštívil Washington, kde jednal s prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu.

„Cestou domů jsem se setkal s přítelem Ukrajiny – polským prezidentem Andrzejem Dudou. Shrnuli jsme rok, který přinesl historické výzvy kvůli totální válce,“ napsal Zelenskyj a poznamenal, že se svým protějškem jednali o strategických plánech do budoucna, bilaterálních vztazích a spolupráci na mezinárodní úrovni v příštím roce.Šéf polské prezidentské kanceláře Pawel Szrot agentuře Reuters řekl, že hlavy státu spolu hovořily téměř dvě hodiny. „Především o návštěvě prezidenta Zelenského ve Spojených státech a o významu této návštěvy pro podporu Ukrajiny, ale také o dvoustranných vztazích mezi Polskem a Ukrajinou,“ uvedl.

Kancelář ukrajinského prezidenta na svém webu napsala, že se státníci setkali v polském městě Rzeszów. Podle amerických médií Zelenskyj právě odtud o den dříve odletěl strojem amerického letectva do Spojených států. Městu už dříve Zelenskyj udělil čestný titul Město-zachránce za pomoc Ukrajincům. Stejný titul obdržela také Praha a další polské město Przemyśl.  

Cestu Zelenskyj pozitivně zhodnotil ještě ve čtvrtek večer v pravidelném videoprojevu. „Z Washingtonu se vracíme s dobrými výsledky. S věcmi, které nám opravdu pomohou,“ uvedl a poděkoval šéfovi Bílého domu a americkému Kongresu za podporu a pomoc v boji proti ruskému agresorovi. Zmínil rovněž své setkání s Dudou. 

Zelenského oficiální návštěva USA byla jeho první zahraniční cestou od chvíle, kdy Rusko na konci února napadlo Ukrajinu.