Trump tvrdí, že neplánuje vrátit se na Twitter, přestože Musk obnovil jeho účet

Účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru byl obnoven. Sám Trump ale prohlásil, že nemá zájem se na sociální síť vrátit, i když se v anketě pořádané novým majitelem Elonem Muskem těsná většina hlasujících vyslovila pro obnovení jeho účtu. Ze sociální sítě byl vykázán začátkem loňského roku, tehdy to Twitter zdůvodnil nebezpečím dalšího podněcování k násilnostem.

V anketě hlasovalo něco málo přes patnáct milionů uživatelů Twitteru, přičemž 51,8 procenta se vyslovilo pro znovuobnovení účtu bývalého prezidenta. „Lidé promluvili. Trump bude vrácen,“ napsal Musk na Twitteru.

Obnovený účet Donalda Trumpa má v tuto chvíli 86,3 milionu sledujících. Před zákazem 8. ledna 2021 měl přes 88 milionů sledujících.

Někteří uživatelé zpočátku hlásili, že obnovený účet nemohou sledovat.

Trump zůstává u vlastní sociální sítě

Trump ale na obnovení svého účtu nezareagoval příliš nadšeně. „Nevidím k tomu žádný důvod,“ odpověděl bývalý prezident prostřednictvím videa na otázku, zda se plánuje vrátit na Twitter. 

Řekl, že zůstane u své nové platformy Truth Social, aplikace vyvinuté jeho start-upem Trump Media & Technology Group (TMTG), která si podle něj vede „fenomenálně dobře“.

Trump, který v úterý zahájil snahu o znovuzískání Bílého domu v roce 2024, Muska pochválil a řekl, že ho měl vždy rád. Také však poznamenal, že Twitter trpí množstvím falešných účtů a že problémy, kterým čelí, jsou „neuvěřitelné“. 

Porušené sliby

Plán zrušit Trumpovi zákaz zmínil Musk poprvé už v květnu. Miliardář se od té doby snažil uživatele a inzerenty ujistit, že takové rozhodnutí bude učiněno s přihlédnutím k radě pro moderování obsahu složené z lidí s „velmi různorodými názory“ a že k obnovení účtu nedojde dříve, než se rada sejde. To se zjevně nestalo.

Tvrdil také, že Twitter nebude obnovovat žádné zakázané uživatele, dokud nebude existovat „jasný proces, jak to udělat“. 

Tento týden však už Musk obnovil také účet komičky Kathy Griffinové, která měla zákaz za to, že si změnila jméno profilu na „Elon Musk“, čímž porušila jeho nové pravidlo proti vydávání se za někoho jiného, aniž by uvedla, že se jedná o parodický účet.