Japonsko vybudovalo unikátní síť šachet, mají spolknout povodně

Události: Japonská nádrž (zdroj: ČT24)

Japonsko se aktivně připravuje na důsledky změn klimatu. Pod náporem přírodních katastrof posiluje infrastrukturu a podniká kroky, aby dokázalo rychle napravit škody. Redaktorka České televize Barbora Šámalová nahlédla do podzemního komplexu u Tokia, který patří k unikátům světové infrastruktury a odvádí povodňovou vodu z obytných oblastí.

Kvůli změnám klimatu počet deštivých dnů v Japonsku stoupá a do konce století má vzrůst ještě o deset procent. Stupňuje se intenzita záplav a tajfunů.

„Tajfuny se tvoří nad Filipínami a postupují směrem k Japonsku. Kvůli globálnímu oteplování stoupá teplota oceánu a tajfuny před dopadem neslábnou,“ vysvětluje hlavní koordinátor pro změny klimatu z Japonské meteorologické agentury Hiraj Masajuki.

Polovina obyvatel Japonska žije na území, které by se v případě povodní potopilo pod hladinu řek, včetně hlavního města. Tváří v tvář hrozbě se úřady mohou opřít o obranný mechanismus: systém umělých šachet vyhloubených ve skále a v půdě pod prefekturou Saitama severně od Tokia.

Jedna z nádrží se nachází dvaadvacet metrů pod zemí a je součástí výpustního kanálu dlouhého přes šest kilometrů. Strop podepírají sloupy o hmotnosti pět set tun.

„Jakmile se menší řeky rozvodní, voda se odvádí podzemním kanálem do šachet. Když se zaplní, čerpadla ji vypouštějí do velké řeky. Tak snižujeme hladiny, déšť okamžitě odtéká a obydleným oblastem nehrozí nebezpečí,“ přibližuje vedoucí Odboru pro řeku Edogawa z Úřadu pro regionální rozvoj oblasti Kantó Nobujuki Akijama.

Do šachet by se vešel raketoplán

Jde o jeden ze zázraků japonské infrastruktury. Podél kanálu stojí pět sedmdesátimetrových šachet a každá je tak velká, že by se do ní vešel raketoplán nebo socha Svobody. „Zařízení pojme 670 tisíc tun vody. Pumpy odčerpávají vodu rychlostí dvě stě tun za sekundu,“ dodává Akijama.

Ochrana před přírodními katastrofami se v Japonsku stala exaktní vědou. Po desetiletích plánování a výstavby je pod Tokiem labyrint tunelů a šachet, ale ani ty ho před změnami klimatu nemusejí zaštítit.