V Belgii najelo auto do shromáždění před karnevalem, šest lidí zemřelo, další jsou těžce ranění

Události: Řidič v Belgii vjel do davu (zdroj: ČT24)

V belgickém městě La Louvière jižně od Bruselu ráno zahynulo nejméně šest lidí, když do davu shromážděného před plánovaným karnevalovým průvodem ze zatím neznámých důvodů najelo auto. S odvoláním na místní činitele o tom informují belgická média. Město hlásí také čtyřicet zraněných, z toho deset vážně.

„Aktuální bilanci činí šest mrtvých lidí na místě, deset vážně zraněných, deset o něco méně vážně a sedmnáct lehce zraněných,“ uvedl šéf záchranných služeb v regionu Henegavsko Claude Hainaut.

Tragédie se odehrála v městské části Strépy-Bracquegnies okolo 05:00. „Auto, které jelo značnou rychlostí, najelo do davu, který se shromáždil při příležitosti průvodu Gillesů,“ uvedlo město, přičemž odkazovalo na název ústředních postav belgických karnevalů. „Řidič následně pokračoval v cestě, ale byl zastaven,“ pokračuje prohlášení.

„V této fázi nejsou žádné prvky, které by nasvědčovaly tomu, že útok měl teroristický motiv,“ řekl při tiskové konferenci prokurátor Damien Verheyen. V autě, které vjelo do davu čítajícího 150 až 200 lidí, podle úřadů byli dva lidé, oba pocházející z La Louvière, oba bez předchozích záznamů o podobných incidentech.

Motiv nejasný

Proč vozidlo do lidí najelo, tak zatím není jasné. Zpravodaj televizní společnosti RTL, který byl na místě, uvedl, že vozidlo při příjezdu k davu zrychlilo a že „než si kdokoli mohl uvědomit, co se děje, byli všichni na zemi“.

Policie uvedla, že automobil nebyl před incidentem pronásledován. Podle veřejnoprávní zpravodajské společnosti RTBF byly osoby z auta vzaty do vazby.

„Otřesné zprávy ze Strépy-Bracquegnies. Komunita, která se scházela k oslavě byla zasažena přímo do svého srdce,“ napsal na Twitteru belgický premiér Alexander De Croo. Dodal, že myslí na oběti a jejich blízké, a vyjádřil podporu krizovým složkám.