Spojené státy vyzývají své občany k okamžitému opuštění Ukrajiny

Ministerstvo zahraničí Spojených států vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Diplomacie argumentuje zvýšenou hrozbou ruského vojenského zásahu a onemocněním covid-19, uvádí agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva. Mezi Moskvou a Západem v posledních týdnech narůstá napětí kvůli hromadění ruských vojáků u ukrajinských hranic. Kreml odmítá, že by se chystal sousední zemi napadnout.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

„Necestujte na Ukrajinu kvůli zvýšené hrozbě zásahu ruské armády a covidu-19; lidé na Ukrajině by měli ihned odcestovat,“ napsalo ministerstvo zahraničí USA.

K okamžitému odchodu z východoevropské země Američany v rozhovoru se stanicí NBC vyzval i prezident USA Joe Biden. „Může se to rychle zvrtnout,“ uvedl státník k současné bezpečnostní krizi.

Spojené státy už na konci ledna nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby zemi kvůli hrozící ruské invazi opustily. Své pracovníky z velvyslanectví stáhla i Kanada a Británie.

Ruští vojáci cvičí v Bělorusku

Česko pokyn k evakuaci občanů ani personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině zatím nevydalo. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) však Čechy vyzval, aby do oblastí na východě a severu Ukrajiny hraničících s Ruskem necestovali.

Moskva u ukrajinských hranic shromáždila zhruba sto tisíc vojáků a další vyslala do Běloruska, kde v úterý začalo společné cvičení. Západní země už několik týdnů upozorňují na možnou ruskou invazi na Ukrajinu. Moskva podobná obvinění odmítá. Tvrdí také, že se vojáci po desetidenním cvičení vrátí.