Silná bouře ochromuje v USA leteckou i silniční dopravu. Školy ruší výuku

Tisíce zrušených letů, nebezpečné podmínky na silnicích, zavřené školy a hrozba rozsáhlých výpadků proudu. I takové jsou důsledky další silné zimní bouře ve Spojených státech, která tento týden zasahuje centrální, jižní i východní regiony. Na některých místech Středozápadu napadlo už kolem 30 centimetrů sněhu, obavy způsobuje i mrznoucí déšť a náledí.

Úder zimy začal v úterý večer a pokračoval ve středu, přičemž různé meteorologické výstrahy se týkaly států od Nového Mexika přes Illinois až po Maine, napsala agentura AP. Bouře tak zasahuje i oblasti, které na podobné podmínky nejsou zvyklé, jako například Texas, kde se podle deníku The New York Times (NYT) nejhorší nepřízeň počasí očekávala až ve čtvrtek.

„Blížící se bouřková fronta bude podle předpovědi jednou z nejnebezpečnějších událostí v naší nedávné historii rekordních katastrof, vzhledem k možnosti výrazné tvorby ledu,“ varoval například šéf agentury pro krizové situace ve státě Kentucky Michael Dossett.

Nevyrážejte na cesty, apelují úřady

Činitelé na různých místech vyzývali řidiče, aby zbytečně nevyráželi na cesty. Ve státě Missouri sníh ochromil dálniční provoz, americká Národní meteorologická služba (NWS) hlásila nehody spojené s počasím i z Illinois a Texasu. V částech Texasu, Oklahomy a Kansasu školy zrušily čtvrteční i páteční výuku a v Novém Mexiku dokonce podle NYT bouře narušila i jednání soudů.

Po problémech spojených se šířením koronaviru a předchozími meteorologickými epizodami jsou aerolinky opět nuceny ve velkém rušit spoje. Podle serveru FlightAware, který tyto výpadky monitoruje, bylo zrušeno skoro osm tisíc letů naplánovaných na středu a čtvrtek.

Rekordmanem je zatím město Lewiston v Illinois

Nejvíce sněhu zatím hlásí Illinois. V tamním městě Lewiston napadlo od úterka do středečního poledne 36 centimetrů. Jen o něco méně registrovali na některých místech Missouri, přičemž podle Andrewa Orrisona z NWS mohou ve čtvrtek úhrny dosáhnout až 45 centimetrů.

V Texasu a Oklahomě bylo čtvrtek ráno podle webu poweroutage.us asi šedesát tisíc odběratelů bez dodávek elektřiny. Problémy zde přichází rok po vlně mrazů, která měla v oblasti katastrofální dopady na elektrickou síť a vedla k desítkám úmrtí. Nyní se tak vážná situace neočekává a správci rozvodné sítě ujišťují, že loňský vývoj by se neměl opakovat.

Pro některé Američany je zároveň sněhová nadílka důvodem k radosti, jako třeba pro Elishu Waldmana ze Chicaga, který ve středu ráno se svými syny vyrazil využít příležitost k sáňkování. „Je to studené, mokré a krásné. Promrznout a zmoknout je součástí zábavy, pak můžeme jít dovnitř a dát si horké kakao a zahřát se,“ řekl AP.