Záplavy a sesuvy půdy mají v Brazílii nejméně 19 obětí, stovky lidí jsou bez domova

Nejméně 19 mrtvých, včetně sedmi dětí, si od pátku vyžádaly záplavy a sesuvy půdy v brazilském státě Sao Paulo. Zhruba pět set rodin se podle úřadů ocitlo bez domova, čtyři lidé se stále pohřešují a devět utrpělo zranění. Záplavy způsobil vytrvalý déšť.

Guvernér státu Sao Paolo Joao Doria v neděli navštívil zasaženou oblast a schválil nouzovou pomoc ve výši 15 milionů brazilských realů (61 milionů korun). Federální vláda mezitím v prohlášení informovala, že brazilské ministerstvo pro místní rozvoj situaci monitoruje.

Největší škody živel napáchal v obcích a městech Arujá, Francisco Morato, Embu das Artes a Franco da Rocha, píše agentura Reuters. Všechna sídla leží poblíž velkoměsta Sao Paula. Extrémní počasí ale zasáhlo i další města, ležící dále od regionální metropole. Škody evidují například Várzea Paulista, Campo Limpo Paulista, Jaú, Capivari, Montemor a Rafard.

Brazílie se potýká se silnými dešti od prosince. Na severovýchodě země způsobily silné záplavy, na středozápadě ohrožují sklizeň a ve státě Minas Gerais vedly ke krátkému pozastavení těžby.