Přívaly sněhu ochromily části Řecka i Turecka. Istanbulské letiště už zčásti funguje

Přívaly sněhu dál komplikují život v řadě oblastí Řecka a Turecka. Řecká vláda na úterý a středu vyhlásila volno v šesti regionech země včetně Atén či Kréty pro lidi, kteří nezajišťují základní služby. V Turecku až v úterý odpoledne a zatím jen částečně obnovili provoz mezinárodního letiště v Istanbulu, kde byly odlety a přílety kvůli sněhu zastaveny od pondělního večera. Vánice potrápila i dvojici Čechů, kteří tráví dovolenou na Kypru. Na pomoc jim v úterý museli přispěchat záchranáři.

„Automobil Čechů, kteří byli na Kypru na dovolené, uvázl v hustém sněžení u města Kyperunta. Kontaktovali nás místní obyvatelé, kteří nás informovali o nehodě,“ řekla kyperské agentuře CNA mluvčí civilní ochrany Olyvia Michaliduová. Záchranáři a hasiči následovně pronajaté vozidlo vyprostili. Z obce ve vnitrozemí, která leží ve výšce 1140 metrů nad mořem, se pak dvojice Čechů mohla vrátit do známého letoviska Pafos na pobřeží, odkud vyjela.

Největší turecké město Istanbul se s hustým sněžením potýká od nedělního večera. Podle deníku Hürriyet zažívá největší přívaly sněhu od března 1987, kdy tam sněžení výrazně komplikovalo život lidem přes tři týdny. Tehdy měl ale Istanbul asi pět milionů obyvatel, nyní jich má třikrát tolik. Současné sněhové srážky v Istanbulu začnou podle meteorologů slábnout nejdříve v noci ze středy na čtvrtek.

Sníh způsobil chaos v dopravě, tisíce lidí zůstaly dočasně uvězněny v autech na dálnici, včetně té, jež spojuje patnáctimilionový Istanbul s metropolí Ankarou. V Istanbulu zemřeli tři lidé při nedělní nehodě autobusu, který na zasněžené silnici havaroval. Už v pondělí zastavily místní úřady odjezdy autobusů z hlavního autobusového nádraží. Pro úterý vyhlásil místní guvernér do jedné odpoledne zákaz cest soukromých vozů do města.

V pondělí odpoledne zastavilo provoz mezinárodní istanbulské letiště, kde sníh zasypal letové dráhy a kde se zřítila i střecha jednoho z nákladních terminálů. Neštěstí se obešlo bez zranění. Provoz na letišti se podařilo částečně obnovit v úterý asi půl hodiny po poledni místního času. Funguje jedna ranvej, přičemž standardní provoz nebude obnoven minimálně do středy. Národní dopravce Turkish Airlines zrušil všechny své lety do úterních 22 hodin.

Nepříznivé počasí i v úterý ovlivnilo letecké spojení Istanbulu s Prahou. Podle stránek Letiště Praha neodletí jeden večerní spoj z Turecka a jeden do Turecka.

Pláže v přímořském letovisku Antalya na jihozápadě Turecka poprvé za 29 let pokryl sníh. Ten zasypal také části Sýrie, kde narušil dodávky humanitární pomoci pro uprchlíky žijící ve stanových táborech, uvedl Reuters. S vlnou chladného počasí se potýkají také na Balkáně, u černohorského města Pljevlja klesla v noci na dnešek rtuť teploměru na minus 33 stupňů, což pro malou zemi na Jadranu představuje absolutní rekord.

Kréta ještě silné sněžení čeká

Od pondělka komplikuje sníh život i v řadě míst Řecka, kde kvůli němu na úterý i středu vláda vyhlásila dny volna v šesti regionech na jihu a v centrální části země, včetně Atén či ostrova Kréta. Už v pondělí kvůli přívalu sněhu a komplikacím v dopravě zavřela řada obchodů, s výjimkou potravin či lékáren, provoz zastavila i očkovací centra. Části Atén postihly výpadky dodávek elektrického proudu.

Tisíce lidí uvěznily přívaly sněhu i na dálnici v blízkosti hlavního města, někteří strávili v autech i dvacet hodin, přibližuje deník Kathimerini. I v úterý ráno pokračovali hasiči a vojáci ve vyprošťování uvázlých aut na dálnici, lidem nosili vodu, jídlo a přikrývky. Na sociálních sítích se objevovaly záběry, na nichž i rodiny s dětmi jdou pěšky po dálnici od svých vozů, jež sníh uvěznil na silnici.

Podle meteorologů má sněžení ustávat na většině míst Řecka od úterního poledne, na Krétě ale čekají další silné sněžení.