Německo se chystá na legalizaci konopí, slibuje si více peněz do rozpočtu

Horizont ČT24: Německo se chystá na legalizaci konopí (zdroj: ČT24)

Německo se s novou vládou přiblížilo k legalizaci marihuany. Bez větších podrobností to slibuje koaliční smlouva. V zemi už nyní vznikají společnosti, které chtějí co nejdříve začít s konopím obchodovat. Tamní ministr zemědělství už dříve uvedl, že o jeho pěstování mají zájem i němečtí farmáři.

Nový kabinet pod vedením Olafa Scholze chce jít dál, než jen používat konopí jako základ léčivých přípravků. Chystá se povolit ve specializovaných obchodech prodej marihuany pro rekreační účely. Revoluční krok si do koaliční smlouvy prosadili Zelení a liberálové. Ačkoliv vláda zatím nezveřejnila podrobnosti ani časový výhled, v zemi přibývají start-upy, které chtějí nové obchodní příležitosti využít.

„To čekání je nejtěžší. Připravujeme se ve všech směrech, protože nevíme přesně, kudy se to bude ubírat,“ uvádí zakladatel jednoho takového start-upu, Fabian Friede.

Jen prodej drogy by podle vědců z düsseldorfské univerzity přinesl státu téměř dvě miliardy eur na daních. Další úspory by pak mohl přinést samotný konec boje proti jejímu užívání – na soudních a právních výdajích a práci policie.

„Vznikne kolem toho celé průmyslové odvětví. Od regulace po rozvoz do výdejen až po logistiku. Myslím, že to bude velký boom, který vytvoří spoustu pracovních míst. A pro vládu spoustu příjmů na daních,“ dodal další podnikatel v odvětví, Finn Hänsel.

Mluví se i o rizicích

Kritici ale upozorňují na možná rizika spojená se snazší dostupností drogy – včetně šíření mezi nezletilými. Organizovaný zločin se marihuany podle nich nevzdá – jen ji bude prodávat levněji než obchody.

„V konopí bychom mohli získat další široce užívanou drogu. Jako policista o tom mám své pochybnosti, protože to promění společnost. A pro policii to bude bezpochyby znamenat práci navíc,“ obává se viceprezident německého policejního svazu Jörg Radek.

S tím zastánci legalizace nesouhlasí. Podle ministra zemědělství Cema Özdemira (Zelení) by tím policie získala víc času pro boj proti tvrdým drogám. Uživatelům má kontrolovaný trh zase zajistit bezpečnější konzumaci.

Novinář Pavel Polák je přesvědčen, že se Německo díky povolené marihuaně určitě nestane „druhým Nizozemím“. V opoziční smlouvě stojí záměr zpřístupnit kontrolované množství marihuany v obchodech s licencí. Stát tedy chce mít přehled o tom, jak bude marihuana distribuována. „Je na místě očekávat, že kontrolované množství bude malé a obchody, které ji budou prodávat, budou pod kuratelou německého státu,“ řekl.