Tajfun Rai má na Filipínách nejméně 375 obětí

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, vzrostl na 375. S odvoláním na policii o tom informuje agentura AFP. Šestapadesát osob se pohřešuje a na pět stovek je raněných, doplnila policie. Statisíce Filipínců musely opustit domovy. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

Filipínská pobočka Červeného kříže informovala o „naprostém krveprolití“ v pobřežních oblastech. Letecké snímky zveřejněné armádou ukázaly rozsáhlé škody v místech, které tajfun zasáhl.

Bouře strhávala střechy, vyvracela stromy a sloupy elektrického vedení, bořila dřevěné domy a zaplavovala vesnice. Připomínala dosud nejničivější supertajfun Haiyan, který souostroví zasáhl v roce 2013. V důsledku jeho řádění zemřelo více než 7300 lidí a přes čtyři miliony musely opustit své domovy.

Jedním z ostrovů, které Rai zasáhl nejvíce, je Bohol. Jeho guvernér Arthur Yap uvedl, že je tam 74 obětí. 

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. V sobotu se přesunul nad Jihočínské moře.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy.