„Uděláme vše potřebné.“ Biden mezi troskami slíbil obnovu měst zničených tornády

Události: Biden slíbil obnovu oblastí zničených tornády (zdroj: ČT24)

Kentucky s pomocí federální vlády znovu postaví města téměř zničená tornády. Při návštěvě nejvíce zasažených míst to slíbil americký prezident Joe Biden. Federální agentura pro zvládání krizových situací na místa zasažená přírodní katastrofou už dodala stovky tisíc litrů balené vody, desetitisíce porcí trvanlivého jídla, zimní oblečení i elektrické generátory.

Na západ Kentucky, které je baštou republikánů, by se demokratický prezident Joe Biden za normálních okolností vypravil jen těžko. Na nepřátelskou půdu nakonec vstoupil kvůli řádění tornád, jež zde o víkendu zabila desítky lidí.

Během návštěvy odmítal Biden mluvit o politice. Místo toho slíbil maximální pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. „Zajistím, že federální vláda bude aktivní. Osobně dohlédnu na to, že uděláme naprosto vše potřebné,“ prohlásil Biden.

Joe Biden v Dawson Springs
Zdroj: Evelyn Hockstein/Reuters

V Dawson Springs prezident prošel i nedaleko domu, kde bydlela Christiana Brenellová. Matka dvou dcer přežila úder tornáda ukrytá vedle lednice v kuchyňském koutu. „Vypadalo to, jako bych byla v pekle. Skutečně to tak znělo. Moji sousedé kolem byli zavalení. Lidé, které mám ráda a záleží mi na nich, tam byli pohřbeni. Volání o pomoc se ozývalo ze všech stran,“ vzpomíná.

Silně věřící žena situaci emotivně prožívá. Je přesvědčena, že v její prospěch zasáhla vyšší moc. Vítr jí zcela zničil byt, a dokonce vytrhl z rukou kočku, kterou chránila. Ona sama má ale jen malý škrábanec na malíčku. „Jsem si jistá, že v té chvíli při mně stál Ježíš a chránil mě. Cítila jsem, jak se mi to tornádo vysmívá a šklebí se na mě. Nemohlo se mě ale dotknout.“

Christiana bydlela třicet metrů od kostela. Ani ten živel neušetřil. Statik rozhodl o demolici. Podobný osud čeká v městečku mnoho dalších domů. Kompletní obnova poničených měst zabere podle prvních odhadů minimálně deset let.

Vánoce mimo domov ale musí strávit i lidé z těch částí zasažených obcí, kterých se tornádo ani nedotklo. Také oni jsou bez dodávek elektřiny a pitné vody. Na mnoha místech je infrastruktura natolik poničena, že se ji i přes maximální snahu určitě nepodaří opravit před koncem roku.