Erdogan netrpí kritiku. Zákon o urážce prezidenta ale porušuje ústavu i svobodu projevu

Události: Urážení Erdogana je v Turecku nepřípustné (zdroj: ČT24)

Evropský soud pro lidská práva vyzval Turecko, aby změnilo zákon týkající se urážky prezidenta. Podle aktuálního verdiktu štrasburského tribunálu omezuje svobodu projevu. Paragraf existoval už dřív, za úřadování Recepa Tayyipa Erdogana se ale uplatňuje v nebývalé míře.

Čtrnáctiletý Berkin Elvan se stal symbolem policejního násilí během tureckých protivládních protestů na jaře 2013. Po zásahu granátem se slzným plynem upadl do kómatu a o tři čtvrtě roku později zemřel.

Letos soud ze zabití chlapce usvědčil zasahujícího policistu. Tehdejší premiér a nynější prezident Erdogan už dříve prohlásil, že bezpečnostním složkám vydával rozkazy, a podle rodičů tedy nese spoluvinu za smrt jejich syna. Kvůli tomuto výroku jim hrozí devět let za mřížemi za urážku hlavy státu.

„Erdogan naše dítě označil za teroristu. Jeho příznivci nás uráželi, a když jsme si stěžovali, soudci a žalobci to označili za svobodu projevu,“ zdůrazňuje Berkinův otec Sami Elvan.

Zákon porušuje tureckou ústavu

Právníci upozorňují, že turecké zákony nabízejí dost možností, jak se bránit urážce na cti. Paragraf určený jen pro prezidenta odporuje Evropské úmluvě o lidských právech, a tím pádem také turecké ústavě.

„Podle mezinárodních standardů mají veřejně činné osoby sníženou míru ochrany před kritikou. V Turecku je to vzhůru nohama. V praxi nemůžete politiky kritizovat vůbec,“ upozorňuje právník Serif Özgür Urfa.

Od roku 2014, kdy se Erdogan stal prezidentem, čelilo na základě paragrafu o urážce hlavy státu vyšetřování více než 160 tisíc lidí. Během sedmi let úřadování Erdoganova předchůdce Abdullaha Güla jich bylo jen 850.