„Je to naše hanba.“ Papež označil za ostudu církve, že dlouhou dobu neřešila případy zneužívání dětí

Papež František označil za ostudu dlouhou neschopnost církve řešit případy sexuálního zneužívání dětí církevními představiteli. Znovu rovněž uvedl, že cítí bolest, smutek a soucit s oběťmi těchto činů. Hlava katolické církve to prohlásila ve středu při pravidelné generální audienci ve Vatikánu v reakci na úterní zveřejnění výsledků dvouapůlletého vyšetřování nezávislé komise, podle níž představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili na 216 tisíc dětí.

„Rád bych vyjádřil obětem svůj smutek a bolest kvůli traumatu, které utrpěly. A také svou hanbu, naši hanbu kvůli tomu, že církev nebyla tak dlouho schopna se na (tyto případy) náležitě soustředit,“ řekl ve středu papež František na generální audienci.

Papež také vyzval představitele církve, aby pracovali na tom, aby se takové situace už neopakovaly. 

Otřesná realita ve Francii

Už v úterý papež přes vatikánského mluvčího vyjádřil „hluboký zármutek“, ale také „vděk“ obětem za jejich odvahu mluvit o těchto činech. „Myslí také na francouzskou církev, aby, když už si uvědomila tuto otřesnou realitu, se mohla vydat cestou vykoupení,“ uvedl v úterý mluvčí Matteo Bruni.

Vyzývám francouzské katolíky, aby převzali zodpovědnost a zajistili, že kostel bude bezpečným domovem pro všechny.
František
Papež

Francouzská vyšetřovací komise, složená z dvacítky odborníků na civilní i církevní právo, historiků, psychologů a lékařů, v úterý zveřejnila výsledky svého dvouapůlletého vyšetřování, při němž vycházela z církevních, soudních a policejních archivů a z osobních svědectví. Podle ní představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili na 216 tisíc dětí, většinou chlapců.

Pokud se započtou i trestné činy laiků, kteří pracovali pro církev, například jako učitelé v náboženských školách, dosahuje tento počet asi 330 tisíc. Komise vznikla z iniciativy francouzské katolické církve v roce 2018.

Papež František vydal dekrety, aby se situace neopakovala

František se ke skandálům sexuálního zneužívání v církvi, jehož se v řadě zemí někteří její představitelé dopouštěli a další ho léta kryli či nedůsledně vyšetřovali, postavil rázně už brzy po začátku svého pontifikátu v roce 2013. V roce 2014 zřídil vyšetřovací komisi a téhož roku přijal ve Vatikánu jako první hlava katolické církve skupinu obětí takového zneužívání.

Během zahraničních cest se papež obětem několikrát veřejně omluvil a v roce 2019 svolal do Vatikánu první summit katolických církevních představitelů o ochraně nezletilých v církvi. Posléze vydal několik dekretů, které mají zabránit tomu, aby se takové případy opakovaly.

V prosinci má také vstoupit v platnost zpřísnění právního kodexu církve, který poprvé zmiňuje trestnost sexuálního zneužívání nezletilých i dospělých věřících kněžími a definuje i postup při stíhání těchto provinění, kterému mají čelit nejen duchovní, ale i laikové zastávající funkce uvnitř aparátu katolické církve.