Zasedání Valného shromáždění OSN bude bez Talibanu. Za Afghánistán bude hovořit dosavadní velvyslanec

Radikální islamistické hnutí Taliban navzdory své žádosti nedostalo možnost vystoupit na nynějším zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Za Afghánistán bude v pondělí hovořit dosavadní afghánský velvyslanec při OSN Ghulám Isákzáí. Podle agentury DPA to oznámil mluvčí OSN Stéphan Dujarric.

Taliban, který v srpnu po náhlém zhroucení vlády prezidenta Ašrafa Ghaního převzal moc nad Afghánistánem, v úterý oficiálně požádal OSN, aby mohl na tomto fóru zastupovat svou zemi a rovněž aby nový ministr zahraničí z řad Talibanu mohl vystoupit na 76. zasedání Valného shromáždění OSN. Hnutí také žádá o jmenování nového velvyslance při OSN, který by nahradil Isákzáího.

Žádost o vystoupení na Valném shromáždění OSN posuzuje devítičlenný akreditační výbor. Tento orgán, v němž v praxi rozhodují USA, Rusko a Čína, také obecně určuje, které vedení má právo danou zemi na půdě OSN reprezentovat. Grémium se ale dosud nesešlo, obvykle zasedá v říjnu či listopadu. Ve funkci tak zůstává stávající afghánský velvyslanec.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli podle agentury Reuters uvedl, že o uznání Talibanu jako zástupce Afghánistánu v OSN se momentálně neuvažuje.

Taliban zatím bez mezinárodního uznání

Pokud by se Talibanu podařilo jmenovat nového vyslance při OSN, byl by to důležitý úspěch v jeho snaze získat mezinárodní uznání. Generální tajemník OSN už dříve uvedl, že touha hnutí získat zahraniční uznání je pro další země cestou k tomu, aby Taliban přiměly respektovat lidská práva a mít inkluzivní vládu.

Při předchozí vládě Talibanu v letech 1996 až 2001 se hnutí rovněž snažilo jmenovat svého diplomata při OSN. Výbor ale rozhodnutí o akreditaci nového vyslance neustále oddaloval, díky čemuž při OSN Afghánistán zastupoval diplomat jmenovaný předchozí vládou.