Google dostal v Jižní Koreji čtyřmiliardovou pokutu. Zneužil dominantní postavení na trhu

Americká společnost Google dostala od jihokorejského antimonopolního úřadu (KFTC) pokutu 207 miliard wonů (téměř čtyři miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Google, který je součástí skupiny Alphabet, se odvolá, uvedla agentura Reuters.

Google podle úřadu zneužil dominantního postavení na trhu s operačními systémy pro mobilní telefony. Technologická firma byla vyšetřována kvůli podezření, že brání místním výrobcům chytrých telefonů, aby si uzpůsobili operační systém Android.

Firma podle KTFC po výrobcích chytrých telefonů požadovala, aby při podpisu smluv týkajících se licencí pro obchody s aplikacemi dodržovali stanovenou dohodu. Podle ní výrobci do svých zařízení nesměli instalovat modifikované verze Androidu.

Takové smlouvy firma uzavřela například se společnostmi Samsung nebo LG Electronics, upozornil server Bloomberg.

Zneužitím silnější vyjednávací pozice si Google upevnil dominantní postavení a porušil hospodářskou soutěž. Stanovená pokuta je druhou nejvyšší, jakou zatím úřad za takový prohřešek vyměřil. Více peněz musel zaplatit už jen výrobce čipů Qualcomm.

Podle Googlu je kompatibilita neupraveného systému Android s jinými programy pro zákazníky přínosem. „Rozhodnutí KTFC ignoruje tyto benefity a podráží výhody, které si uživatelé užívají,“ uvedla společnost v prohlášení. Proti pokutě se hodlá odvolat.

Postup korejských úřadů může inspirovat další země

Pokuta přišla poté, co začátkem září korejský parlament schválil zákon, který zakazuje velkým provozovatelům obchodů s aplikacemi nutit vývojáře softwaru, aby používali jejich platební systémy.

Nová legislativa tak brání tomu, aby vývojáři museli platit provize z prodeje svých aplikací. Virtuální obchody Google Play od Googlu a App Store od Applu totiž tyto aplikace nabízí a za zprostředkování si účtují až třicet procent z tržeb.

Korea je první zemí, která se rozhodla proti technologickým gigantům zakročit. Umožnila totiž, aby se jejich obchody otevřely jiným platebním systémům. Podle Bloombergu může změna znamenat zásadní precedens i pro ostatní země. Zákon proti Googlu a Applu chystá také Austrálie.