Nový elektromobil jezdí „na slunce“. Tvůrci modelu Sion chtějí změnit svět dopravy

Události: Německá firma Sono představila nový elektromobil (zdroj: ČT24)

Německá firma Sono představila cenově dostupný elektromobil, který se dokáže dobíjet za jízdy přímo ze sluneční energie. Společnost, kterou v garáži založila skupina kamarádů ze školy, už má na model Sion přes čtrnáct tisíc objednávek.

Prototyp smí zatím jezdí jen v areálu firmy Sono. Když na něm její zakladatelé začali pracovat, měli velký cíl; chtěli změnit poměry v dopravě a otevřít cestu do světa bez fosilních paliv.

Na začátku bylo staré auto, které kamarádi ze školy vlastníma rukama od základu přestavěli s přesvědčením, že dokážou vyrobit elektromobil dostupný téměř pro každého, který navíc nebude trpět nedostatkem dobíjecích stanic.

Střecha, boky i kapota nabíjí

Akcelerace je u modelu Sion působivá jako u většiny elektromobilů. To důležité se ale odehrává na obrazovce, která znázorňuje, jak rychle se baterie auta dobíjí – a to během jízdy.

Střecha, boky i kapota auta jsou pokryty patentovanými solárními panely, které firma vyvíjela pět let. Produktový manažer Max Flicker popsal, že auto je zároveň velmi lehké a velmi odolné.

Čistě na solární panely může auto ročně ujet zhruba pět tisíc kilometrů, což je asi třetina toho, co ročně najezdí průměrný německý řidič.

Tvar světlometu pomohli navrhnout budoucí zákazníci. Právo hlasovat o vývoji modelu mají ti, kdo si ho objednali a složili finanční zálohu. Do nynějška se takových zákazníků sešlo přes čtrnáct tisíc.

K unikátním rysům auta patří islandský mech, který filtruje vzduch v interiéru. I s ním se rodinný vůz bude prodávat v přepočtu za zhruba 650 tisíc korun. Sion bude jen v jedné výbavě.

První vozy mají z bývalé továrny zkrachovalé automobilky Saab k zákazníkům zamířit v roce 2023. A jeho tvůrci přiznávají, že je čeká ten nejriskantnější krok: od vývoje k masové produkci.