Ida potrhala ropovody. Skvrna v Mexickém zálivu je už kilometry dlouhá

Americké úřady řeší několik kilometrů dlouhou ropnou skvrnu u pobřeží státu Louisiana. Zachytily ji satelitní snímky poté, co stát zasáhl hurikán Ida. Kolik ropy se do moře dostalo, zatím není jasné, americká média píší o významném úniku. Pobřežní stráž potvrdila, že na zasaženém místě pracují úklidové týmy.

Únik ropy do vod Mexického zálivu je pozorován jižně od města New Orleans v lokalitě Port Fourchon, přes kterou ve velkém proudí ropa i plyn. Na možný problém se přišlo během pracovního týdne díky pozorovacím letům a satelitním snímkům a od té doby podle médií délka skvrny narostla na více než deset kilometrů.

Agentura AP v sobotu večer východoamerického času psala, že únik ropy stále neskončil, ovšem nezdálo se, že by napáchal jakékoli škody na pevnině.

Incidentem se zabývá i federální pobřežní stráž. Podle jejího mluvčího Johna Edwardse je za zdroj úniku považován podmořský ropovod vlastněný texaskou společností Talos Energy. Ta v tiskovém prohlášení uvedla, že zahájila vlastní vyšetřování, prý se nedomnívá, že by byla za problém zodpovědná.

Firma na místo vyslala úklidovou loď, jejíž posádka nasadila plovoucí bariéru proti šíření skvrny a snažila se ropu z moře odčerpávat, napsal deník The New York Times (NYT). Zprávy médií o přítomnosti úklidových týmů později potvrdil mluvčí Edwards, lodě pobřežní stráže se ovšem podle něj v sobotu ke skvrně nedostaly. Také uvedl, že analytici pobřežní stráže monitorují zprávy a satelitní snímky ve snaze stanovit závažnost incidentu.

„Je to rozsáhlý únik, který vyžaduje další vyšetřování,“ okomentoval situaci pro list NYT analytik Oscar Garcia-Pineda ze společnosti Water Mapping, který se zabývá využíváním leteckých a satelitních snímků v souvislosti s ropnými skvrnami. Jiný odborník citovaný agenturou Bloomberg upozornil, že únik u Port Fourchon je „největší, co tady máme“.

Následky hurikánu

V návaznosti na přechod hurikánu Ida Louisiana eviduje desítky případů úniku ropy a podobných incidentů. Bouře na americkém pobřeží Mexického zálivu udeřila jako hurikán čtvrté kategorie s větrem o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu.

Oblast se stále potýká s rozsáhlými výpadky proudu, bilance obětí ve státech Louisiana, Mississippi a Alabama v sobotu narostla na šestnáct mrtvých. Na padesát obětí zatím registruje severovýchod USA, kam zbytky bouřkového systému v uplynulých dnech přinesly bleskové záplavy a rekordní srážky.

V oblastech od Virginie po Connecticut v sobotu nabíralo obrátky odstraňování následků živelní pohromy, píše AP. Lidé vynášeli na ulici zničený nábytek a čistili své domovy od bláta či splašků. Bílý dům oznámil, že americký prezident Joe Biden v úterý navštíví zasažené komunity v New Yorku a New Jersey.