Slovenští prokurátoři kvůli procesním pochybením zrušili stíhání exšéfa tajné služby Pčolinského

Slovenská generální prokuratura zrušila obvinění bývalého ředitele civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který byl vazebně stíhán pro podezření z korupce, píše server Aktuality.sk. Žalobci své rozhodnutí zdůvodnili blíže neupřesněnými procesními pochybeními a chybějícími důkazy v případu. Úřad speciální prokuratury označil krok za ojedinělý. Pčolinský po propuštění z vazby tvrdil, že při jeho stíhání došlo k opakovanému porušení zákona.

Pčolinského zadržela a obvinila policie letos v březnu. Podle médií byl stíhán kvůli podezření, že přijal úplatek 20 tisíc eur (půl milionu korun) za to, že SIS nebude odposlouchávat a sledovat jednoho podnikatele. I stíhání tohoto podnikatele bylo zastaveno. Stejnou částku jako Pčolinský údajně převzal i jeho někdejší náměstek v SIS, který v případu spolupracoval s policií.

„Obvinění byla od začátku nezákonná a nebyla založena na pravdivých informacích,“ zdůraznil Pčolinský po propuštění z vazby. Tvrdil, že rozhodnutí o zrušení stíhání prokuratura zdůvodnila asi na 75 stranách.

Náměstek generálního prokurátora zrušil stíhání Pčolinského v rámci mimořádného opravného prostředku. Úřad speciální prokuratury v reakci poznamenal, že od jeho vzniku nebylo nikdy rozhodnuto o zrušení obvinění stíhané osoby, u které důvody stíhání při rozhodování o vazbě prověřoval i nejvyšší soud. Generální prokurátor Maroš Žilinka, který se s Pčolinským zná, se z rozhodování v kauze vyloučil.

Dle Čaputové je rozhodnutí překvapivé

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová označila zrušení obvinění Pčolinského za překvapivé, a to o to více, že teprve minulý týden senát nejvyššího soudu a předtím jiné jeho senáty neshledaly důvody ke zrušení vazebního stíhání.

Portál Aktuality.sk uvedl, že generální prokuratura zrušila stíhání Pčolinského poté, co bylo policejní vyšetřování kauzy uzavřeno.

Šéfem SIS se Pčolinský stal po loňských parlamentních volbách, po kterých si nová čtyřčlenná vládní koalice za jeden z hlavních cílů dala potírání korupce. Pčolinského do funkce navrhlo hnutí Sme rodina, které ve sněmovně jako poslanci zastupují také jeho bratr a manželka. V reakci na zmíněné obvinění Pčolinský požádal o odvolání z čela SIS. Novým šéfem této instituce se pak v květnu stal tehdejší náměstek Michal Aláč.