Na šéfa slovenské tajné služby SIS uvalil soud vazbu. Je podezřelý z korupce

Speciální trestní soud v Pezinku v neděli souhlasil s uvalením vazby na šéfa slovenské civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, změnit ho může slovenský nejvyšší soud. Pčolinský se vzdal své funkce a chce se stáhnout z veřejného života, oznámila o několik hodin dříve jeho právní zástupkyně Eva Mišíková.

Pčolinský má podle slovenského Denníku N čelit kromě obvinění z korupce i dalším, včetně zneužití pravomoci veřejného činitele. Před soudem v neděli vypovídal téměř šest hodin. Umístěný by měl být ve vazební věznici v Leopoldově, rozhodl o tom soudce Ján Buvala.

Elitní jednotka slovenské policie zadržela Pčolinského ve čtvrtek, prezidentka Zuzana Čaputová jej dočasně postavila mimo službu. Čaputové i vládě pak Pčolinský zaslal svou rezignaci.

Pčolinský čelí obvinění, že společně s bývalým náměstkem SIS přijal od stíhaného podnikatele Zoroslava Kollára úplatek ve výši 40 tisíc eur (přes jeden milion korun) za to, že tajná služba nebude Kollára dále odposlouchávat a nebude se zabývat jeho osobou.

Mišíková v neděli uvedla, že Pčolinský obvinění vnímá jako snahu o diskreditaci své osoby, ale vzdává se funkce, protože si není jistý, „zda má smysl v takovýchto poměrech působit“.

Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci. Do funkce ho nominovalo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.