Slovenská policie zadržela šéfa tajné služby SIS, prezidentka jej postavila mimo službu

Horizont ČT24: Policie zatkla šéfa SIS (zdroj: ČT24)

Elitní jednotka slovenské policie dnes zadržela šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, podle médií kvůli podezření z korupce. Policie tyto informace zatím nekomentovala, zatímco prezidentka Zuzana Čaputová dočasně Pčolinského postavila mimo službu. Advokátka zadrženého Eva Mišíková řekla, že se její klient cítí nevinen. Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci.

Pčolinského zadržela Národná kriminálna agentúra (NAKA), policejní jednotka specilizovaná na korupci a boj proti organizovanému zločinu. Pčolinský byl zadržen se souhlasem prokurátora Úřadu speciální prokuratury, pod který spadá právě i korupce a organizovaný zločin.

„Uvedené informace nekomentuji, vyšetřovatel je procesně nezávislý,“ odepsal podle Denníku N k zadržení ředitele SIS ministr vnitra Roman Mikulec (OĽANO, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti). Dodal, že o připravovaných zásazích NAKA nemá předem žádné informace.

Podle několika slovenských médií souvisí zadržení Pčolinského s úplatkem od již stíhaného podnikatele Zoroslava Kollára za to, aby ho SIS dále neodposlouchávala a přestala se jeho osobou zabývat. Denník N napsal, že proti Pčolinskému vypovídal také jeho bývalý náměstek Boris Beňa, který podle vyšetřovatelů šéfovi SIS úplatek odevzdal a který je od loňského prosince ve vazbě v jiné kauze.

Obhájkyně šéfa SIS řekla, že se Pčolinský cítí nevinen. „Nejeví žádné známky nervozity. Je si jistý, že skutečnosti, které bude dokazovat v rámci obhajoby, přesvědčí orgány činné v trestním řízením, že uvedený skutek nespáchal,“ řekla Mišíková. Dodala, že její klient zůstal po výslechu v policejní cele a že pro svou obhajobu by měl být zbaven mlčenlivosti.

Prezidentka Čaputová, která podle zákona na návrh vlády jmenuje šéfa SIS do funkce, dočasně postavila Pčolinského mimo službu. Mluvčí hlavy státu Martin Strižinec ČTK informoval, že Čaputová se tak rozhodla kvůli tomu, že Pčolinský je podezřelý z trestné činnosti v souvislosti s výkonem funkce ředitele SIS.

Pčolinského nominovalo hnutí Sme rodina

Pčolinský je kandidátem populistického hnutí Borise Kollára Sme rodina, poslanci za hnutí se po loňských volbách stali také jeho manželka a bratr. Tvrdí ale, že součástí hnutí Borise Kollára není. „Nikdy jsem nebyl členem hnutí Sme rodina, pět let nejsem členem žádné politické strany,“ vysvětloval po nástupu do funkce ředitele SIS.

Kollár zase odmítl, že by Pčolinský pro hnutí dělal „shromažďovače informací“. „Ne. Pan Pčolinský na toto není určen,“ řekl Kollár webu Aktuality.sk loni v květnu.

Ve funkci je Pčolinský od dubna 2020, kdy v ní vystřídal kandidáta SNS (Slovenská národná strana) Antona Šafárika. Roky se pohyboval v prostředí KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) a byl blízkým spolupracovníkem právníka Daniela Lipšice, exministra spravedlnosti a vnitra, píše Denník N.

Politicky se rozešli, když se Pčolinský v roce 2016 přidal ke Kollárovi, který začal budovat hnutí Sme rodina, a Lipšic po odchodu z KDH zůstal v hnutí Nova. Právě Lipšic nyní speciální prokuraturu vede, dodal Denník N.

Slovenská policie od voleb v různých kauzách dosud obvinila kromě jiných více než desítku soudců, někdejší vedení policie a také bývalé vysoké úředníky z dob vládnutí sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica, kteří po volbách skončili v opozici.