Nový prezident Peru se ujal úřadu a avizoval změnu ústavy

Nový prezident Peru Pedro Castillo složil přísahu. Při svém prvním prezidentském projevu uvedl, že chce skrze referendum prosadit novou ústavu. Změny chystá i v ekonomice. Bývalý vesnický učitel Castillo těsně zvítězil v červnových volbách a jeho vstup do úřadu vyvolává mezi obyvateli Peru smíšené pocity.

Jednapadesátiletý Castillo uvedl, že podá návrh zákona, který umožní sepsat novou ústavu. Text by měl sepsat ústavodárný sněm a pak by o něm Peruánci měli hlasovat v referendu.

Nový prezident rovněž poznamenal, že nechce znárodňovat celá odvětví peruánské ekonomiky. Je ale podle něj nutné uzavřít „novou dohodu“ s privátními investory. Zmínil, že těžařské projekty firem v Peru musejí více prospívat místním komunitám a odvádět více peněz do státní kasy. V tomto odvětví, kde působí zahraniční investoři a které tvoří podstatnou část exportu, chce nastolit jasná pravidla.

Chce také založit státní banku, která by konkurovala v poskytování úvěrů těm soukromým. Média by měla být lépe regulovaná, uvedl také.

Castillova protikandidátka Keiko Fujimoriová upozorňovala, že její protivník chystá silné zásahy do ekonomiky a že povede Peru stejnou cestou, jakou jde Kuba nebo Venezuela. Tedy země, kde jsou citelně omezené občanské svobody.

Peru slaví výročí nezávislosti

Slavnostní přísahy se v Limě zúčastnila řada zahraničních hlav států včetně španělského krále či prezidentů latinskoamerických zemí, například Argentiny, Kolumbie, Chile nebo Ekvádoru. Peru ve středu také slaví dvousté výročí nezávislosti.

Castillo se zúčastnil aktu se slaměným kloboukem na hlavě, který je symbolem chudých zemědělců v andských oblastech, odkud Castillo pochází.

Těsné volby

Castillo zvítězil na začátku června o pouhých 44 tisíc hlasů nad pravicovou kandidátkou Fujimoriovou, která tvrdí, že volby provázely podvody. Její stížnosti měsíc a půl prošetřovaly volební orgány, ale nakonec je zamítly. Spravedlivý průběh voleb následně potvrdily i mezinárodní organizace a také například Evropská unie.

Politologové poukazují na to, že druhé kolo voleb rozpoltilo peruánskou společnost. Podle posledního průzkumu ústavu IEP Castillův nástup do úřadu vzbuzuje u 34 procent Peruánců naději, u 29 procent pak nejistotu.