Výbuch konžské sopky Nyiragongo si vyžádal nejméně 15 lidských životů

Ačkoliv se tok lávy po sobotním výbuchu sopky Nyiragongo v Kongu vyhnul hustě osídlenému městu Goma, zničil přes 500 domů v přilehlých vesnicích, v nichž zemřelo nejméně 15 lidí. Napsala to agentura AP s odkazem na vyjádření úřadů a místních. Obyvatelé východokonžské Gomy, kteří v sobotu uprchli kvůli náhlému výbuchu sopky Nyiragongo do sousední Rwandy, se v neděli však začali vracet domů. Tok lávy se zastavil těsně u města se 600 tisíci obyvateli.

Hranici do Rwnady od soboty překročilo podle agentury AFP až 7000 lidí. Těm, kdo se dali na útěk, Rwanda nabídla ubytování ve školách a církevních stavbách. Tamní agentura RBA v neděli oznámila, že se Konžané už vracejí domů. Asi 25 tisíc lidí rovněž uprchlo do města Sake nedaleko Gomy.

Sopka vybuchla v sobotu večer a konžské úřady nařídily evakuaci města. Davy se pak daly na útěk, k hranici zamířily podle AFP desítky tisíc lidí. V neděli ráno se však stékající láva zastavila u severovýchodního předměstí Buhene a lidé se vraceli domů. Ve vzduchu je ale stále množství kouře a panují obavy z obnovení sopečné činnosti.

Podle místních úřadů se pohřešuje asi 170 dětí a Dětský fond OSN (UNICEF) oznámil, že postaví záchytná centra pro děti, jež se nachází v okolí bez doprovodu dospělých.

Pět lidí podle místních úřadů zemřelo na útěku při havárii kamionu, když se snažili dostat z Gomy. Konečný počet obětí je však zatím nejasný.

Nyiragongo při erupci před 11 lety zabila 250 lidí a o domovy připravila 120 tisíc občanů Gomy, která je od ní vzdálená asi deset kilometrů.

Vydáno pod