Netanjahu doplácí na své kauzy, cesta za dalším premiérským obdobím se komplikuje

Události: Komlikovaná povolební situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izraelský prezident Reuven Rivlin zahájil jednání se zástupci stran o možné koalici. Už ve středu má někoho pověřit pokusem o sestavení vlády. Volby vyhrál jasně Likud vedený Benjaminem Netanjahuem. Ten ale i kvůli svým korupčním kauzám nedokáže zajistit koaliční většinu. V pondělí musel nejdéle sloužící izraelský premiér opět k soudu.

Kromě volební matematiky musí lídr izraelské pravice řešit i soudní paragrafy. Proces, ve kterém čelí obvinění z korupce, vstoupil do hlavní fáze. Poprvé vypovídali svědci.

Kauza nazývaná 4000 se týká možného propojení politické, ekonomické a mediální moci. Telekomunikační společnost Bezeq, k níž patří zpravodajský server Walla, měla získat výhody v hodnotě 12,5 milionu korun výměnou za pozitivní zpravodajství o premiérovi a jeho manželce.

Netanjahu jakoukoliv vinu opakovaně odmítl. „Toto je pokus zmařit vůli lidu, pokus eliminovat mě i pravicový blok,“ uvedl už loni v květnu.

Mnoho pravicových voličů to vidí podobně. Za kauzami spatřují komplot prokurátorů a liberální levice. Někteří přišli v pondělí premiéra podpořit přímo k soudní budově. „Porazil koronavirus a přinesl mír s arabskými státy,“ vyjmenovává Netanjahuovy zásluhy jeden z jeho stoupenců. Demonstrovat své názory před soud v Jeruzalémě ovšem přišli i premiérovi přesvědčení odpůrci.

Demonstrace odpůrců Benjamina Netanjahua
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Potíže při skládání koalice

Dvě demonstrace probíhající kousek od sebe ve zmenšeném měříku ukázaly dělicí linie ve společnosti. Zatímco ve volbách Netanjahu stále vítězí, při sestavování koalic jsou jeho kauzy zátěží. Menší pravicová strana Jamina prezidentu Rivlinovi oznámila, že na post premiéra nedoporučí Benjamina Netanjahua, ale svého předsedu Naftaliho Benneta.

Už od konce roku 2018 nemá Izrael stabilní většinovou vládu, pouze různá provizoria. Prezident má přitom už ve středu někoho pověřit pokusem o sestavení koalice.