Čína kritizuje Evropskou unii za zastrašování, USA vytkla nezvládnutí epidemie a rasismus

Čína ve středu odsoudila Evropskou unii a Velkou Británii za „zastrašování a pokrytectví“ kvůli odvolání diplomatů několika států z Pekingu. Vláda ve svém prohlášení také kritizovala Spojené státy za rasismus a způsob, jakým řeší koronavirovou pandemii.

Evropská unie i Spojené státy dlouhodobě kritizují Čínu za porušování lidských práv. Peking v pondělí uvalil sankce na desítku osobností Evropské unie v reakci na to, že unijní ministři zahraničí schválili přijetí sankcí vůči čtyřem čínským činitelům odpovědným za zacházení s menšinovými Ujgury. Z Pekingu své velvyslance odvolalo Nizozemsko, Německo, Francie, Dánsko, Švédsko a Litva nebo mimounijní Velká Británie. Připojit se chystá Itálie s Belgií.

Podle unijní diplomacie jsou potrestaní činitelé přímo odpovědní například za svévolné zatýkání či ponižující zacházení s Ujgury. Mnozí západní politici chování potrestaných v minulosti označili za brutální. Potrestána byla i čínská společnost odpovědná za fungování detenčních center, v nichž jsou podle mnoha svědectví a dalších důkazů Ujguři vystavováni mučení, nucené práci a ženy nucené k sterilizaci.

Peking ve středu dal ovšem najevo svůj nesouhlas s uvalením sankcí. Tvrdí, že nejsou ospravedlněné. „Evropané se cítí být oprávněni hanit druhé, útočit na ně a zavádět sankce na základě mylných informací a lží, ale Číně upírají právo na odvetné opatření,“ sdělila ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraniční Chua Čchun-jing.

Řada západních zemí je dlouhodobě přesvědčena, že čínský režim v táborech v provincii Sin-ťiang nelidsky zachází s tisícovkami lidí. Peking to popírá, mezinárodním pozorovatelům však přístup povolit nechce.

Čína zkritizovala USA za údajný rasismus

Ve zprávě ke Spojeným státům čínská vláda napsala, že v severoamerické zemi se koronavirová pandemie loni vymkla kontrole. Údajně přitom nastal politický chaos, etnicky motivované konflikty a společenské rozdělení. Dokument se zmiňuje také o napadení Kapitolu z letošního 6. ledna nebo incidentech, při nichž byly použity střelné zbraně, a také o nerovnosti Američanů v otázkách zdraví.

„Vyřešit pandemii vyžaduje vzájemnou pomoc, solidaritu a spolupráci zemí. V USA, které se vždy považovaly za výjimku a za nadřazené, se situace vymkla kontrole. Oběťmi bezohledného jednání vlády se staly nejzranitelnější skupiny občanů,“ stojí ve zprávě.

Čína zprávy o situaci v USA zveřejňuje každoročně v reakci na americkou kritiku porušování práv Ujgurů a na postup Číny v Hongkongu a Tibetu.

 USA se s Čínou v minulosti dostaly do střetu i kvůli mocenskému přetlačování v regionu Indického a Tichého oceánu nebo ekonomické politice Pekingu. S asijskou zemí se kromě stavu lidských práv v západočínské provincii Sin-ťiang rovněž neshodnou na otázce Tchaj-wanu.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii a dlouhodobě mu hrozí vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tomu však odporují západní mocnosti v čele s USA. Washington je nejbližším mezinárodním spojencem asijského ostrovního státu, ačkoli oficiálně jeho samostatnost neuznává. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.