Čína je podle USA největší geopolitickou zkouškou. Washington předestřel strategii pro soupeření

Spojené státy čelí klíčové výzvě, a to vzrůstajícímu soupeření s Čínou. Vyplývá to z nově představeného dokumentu, v němž administrativa amerického prezidenta Joea Bidena předestřela svou strategii na poli národní bezpečnosti. Podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena představuje asijská země pro USA největší geopolitickou zkoušku tohoto století, uvedla agentura Reuters.

„Je to jediný soupeř, který je potenciálně schopen spojit svoji ekonomickou, diplomatickou, vojenskou a technologickou sílu a stát se trvalou výzvou stabilnímu a otevřenému mezinárodnímu systému,“ uvádí se na adresu Číny ve vládním dokumentu.

USA se s Čínou dostávají do střetu kvůli mocenskému přetlačování v regionu Indického a Tichého oceánu nebo ekonomické politice Pekingu. S asijskou zemí se rovněž neshodnou na potlačování opozice v Hongkongu čínskými úřady, otázce Tchaj-wanu či stavu lidských práv v západočínské provincii Sin-ťiang.

Bidenova administrativa už dříve dala najevo, že bude pokračovat v agresivní čínské politice exprezidenta Donalda Trumpa. Oproti němu však hodlá postupovat ve spolupráci s americkými spojenci v regionu.

USA hodlají budovat spojenectví s asijskými státy

Dokument podle agentury Kjódó uvádí, že USA chtějí investovat do spojenectví s Austrálií, Japonskem, Jižní Koreou a Severoatlantickou aliancí. Zmíněné země a uskupení jsou přitom „největší strategickou výhodou Ameriky“, tvrdí dokument. Kromě těchto tradičních spojenců hodlá Washington budovat partnerství s Indií, Singapurem či Vietnamem.

„Náš vztah s Čínou bude založený na konkurenci tam, kde je to potřeba, na spolupráci tam, kde je to možné, a soupeření tam, kde je to nutné,“ uvedl ve čtvrtek Blinken ve svém prvním velkém projevu od nástupu do úřadu. „Zvládneme největší geopolitickou zkoušku 21. století: náš vztah s Čínou.“