„Budeme extrémně soupeřit." Biden předestřel podobu budoucích vztahů s Čínou

Americký prezident Joe Biden počítá s tím, že Spojené státy budou extrémně soupeřit s Čínou. Ke vzájemným vztahům chce ale přistupovat jinak než jeho předchůdce Donald Trump. Biden to řekl v rozhovoru se stanicí CNB. Mimo jiné také uvedl, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem jako hlava státu ještě nemluvil.

„Nebudu to dělat jako Trump. Budeme se soustředit na mezinárodní pravidla,“ řekl Biden ke vztahům s Pekingem. „Nemusíme vstoupit do konfliktu, ale budeme extrémně soupeřit,“ dodal.

„Znám ho docela dobře,“ řekl Biden o čínském prezidentovi. V rozhovoru vysvětlil, že jako viceprezident dřívějšího prezidenta Baracka Obamy s ním strávil více času než jiní světoví státníci. „Je velmi chytrý a velmi tvrdý. Demokracii nemá zrovna v krvi. Nemyslím to jako kritiku, to je prostě fakt,“ dodal Biden.

Během Trumpovy administrativy napětí mezi Čínou a Spojenými státy, dvěma největšími světovými ekonomikami, vzrostlo. Trump v uplynulých čtyřech letech Čínu obvinil například z krádeží duševního vlastnictví nebo nekalých obchodních praktik. Pekingu přičítal i vinu za pandemii covidu-19.

Biden o vztahu k Číně hovořil již minulý týden. Asijskou zemi tehdy označil za nejvážnějšího soupeře USA. Dodal, že pokud to bude v americkém zájmu, budou s ní Spojené státy spolupracovat. „Postavíme se ekonomickým výpadům, budeme se snažit bránit Číně v útocích na lidská práva a intelektuální vlastnictví. Jsme ale ochotni s Pekingem spolupracovat, když to bude v zájmu USA,“ řekl Biden.