Trumpovi příznivci prorazili zábrany a vnikli do Kapitolu. Policie a vojáci budovu vyklidili

Trumpovi příznivci vnikli do budovy amerického Kongresu (zdroj: ČT24)

Obě komory amerického Kongresu ve středu přerušily jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb kvůli střetu příznivců prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Někteří demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty a ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy. Policie v Kapitolu proti nim zasahovala slzným plynem. Zákonodárci měli plynové masky, ochranka je evakuovala z jednacího sálu. Při potyčkách byla podle médií také postřelena žena, která později podlehla svým zraněním. Šéf místní policie rovněž oznámil, že v průběhu střetu bylo zraněno několik policistů, jeden z nich musel být převezen do nemocnice. Ve městě také začal o půlnoci středoevropského času platit zákaz vycházení.

Obě komory se odpoledne sešly, aby ukončily proces volby prezidenta sečtením hlasů sboru volitelů. Viceprezident Mike Pence, který schůzi předsedal, měl vyhlásit vítěze listopadových voleb. Ten byl z budovy evakuován společně s jeho demokratickou nástupkyní Kamalou Harrisovou. V bezpečí je také demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. 

Podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Miřejovského má policie v současnosti situaci pod kontrolou. Budovu se již podle úřadů podařilo vyklidit od protestujících a zajistit. Agentura AP uvádí, že policie rozhání zbytky demonstrantů před sídlem Kongresu slzným plynem a zábleskovými granáty.

Policie rovněž nalezla a zneškodnila výbušninu v hlavním sídle Republikánské strany, kvůli podobné hrozbě evakuovala také sídlo demokratů. Další zařízení bylo zajištěno v areálu Kapitolu, uvádí stanice CNN.

Evakuováno bylo dříve také sídlo Celostátního výboru Demokratické strany (DNC), kde byl podle listu nalezen podezřelý balíček, který se ještě nepodařilo identifikovat. Sídla obou výborů se v hlavním městě nachází jen několik bloků od budovy Kapitolu.

Podle dřívějších záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Policie použila při střetu slzný plyn, ani tak se jí však nepodařilo rozezlený dav zastavit. Podle Miřejovského jeden člověk během akce utrpěl vážná zranění, když spadl z vysoké terasy před budovou.

Reportérka stanice PBS následně uvedla, že se do budovy dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami. Podle dřívějších záběrů amerických médií se volně procházeli po chodbách sídla Kongresu, často s mobilními telefony v rukou.

Situace v Kapitolu je útokem na demokracii, řekl Biden

Fotografie reportéra Matta Fuelera následně ukázala, jak policisté uvnitř jednacího sálu Sněmovny reprezentantů mířili zbraněmi na demonstranta, který se snažil do sálu dostat. Podle přítomných novinářů a záběrů amerických médií se později protestující dostali do sálů obou komor Kongresu, jeden z nich přitom usedl na místo předsedy Senátu.

Nově zvolený prezident Joe Biden v prohlášení uvedl, že má situaci v Kapitolu za bezprecedentní útok na demokracii hraničící s pokusem o převrat. Trump má podle něho své příznivce vyzvat k odchodu. Stávající hlava státu vyzvala svoje podporovatele ke klidu s tím, že ochranka Kapitolu a policie jsou „na straně naší země“.

Podle českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka vzniklé nepokoje ukazují rozdělenost amerického života na dva tábory, které „jsou zhruba stejně velké, ale jeden z nich je hlasitější“. „Nejhorší máme za sebou. Situace se politicky uklidní po inauguraci. Ta by se měla uskutečnit v malém počtu lidí. Následující akce a ceremonie mohou být pořádány virtuálně,“ řekl diplomat. 

Tisková konference Joea Bidena k dramatické situaci ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

 Podobně se vyjádřil i bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra, podle kterého inaugurace rovněž uklidní situaci. „USA se z toho dostanou. Země bude mít na delší dobu problémy sama se sebou, protože ta situace není jednoduchá. Společnost je štíplá. K hysterizaci dnešního dne přispěly volby v Georgii, kde se demokratům podařilo získat většinu v Senátu,“ řekl Vondra. 

Dříve se očekávalo, že se jednání Kongresu protáhne a část republikánů se pokusí vítězství Joea Bidena zpochybnit. Udělal to i Donald Trump na mítinku se svými příznivci ve Washingtonu, na kterém se znovu prohlásil vítězem voleb.

Starostka Washingtonu mobilizovala Národní gardu

Na společném zasedání Kongresu se měly číst výsledky hlasování volitelů po jednotlivých státech v abecedním pořadí. Ty se měly nakonec sečíst a předseda jednání měl vyhlásit vítěze. To se nicméně nestalo. 

Do Washingtonu se totiž sjeli k protestům stoupenci odcházejícího republikánského prezidenta. Potyčky přišly jen asi dvě hodiny poté, co k protestujícím promluvil Trump, který z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku.

Podle Miřejovského na protestní akci dorazily desetitisíce lidí. „Trump prohlásil, že senátní volby v Georgii byly zfalšované. Příznivce vyzval, aby šli k budově Kongresu a řekli zákonodárcům, co si o průběhu voleb myslí,“ popsal novinář.

Do metropole s plány několika akcí už od úterního večera zamířilo nejtvrdší jádro Trumpových příznivců, které považuje volby za zfalšované. Obavy z protestů a možných násilností vedly washingtonskou starostku Muriel Bowserovou k mobilizaci několika set členů Národní gardy. Starostka také požádala občany, aby se vyhnuli centru města.

Demonstrující se ve Washingtonu střetli s policií
Zdroj: Julio Cortez/ČTK/AP

Starostka ve středu v reakci na nepokoje u Kapitolu rovněž vyhlásila zákaz vycházení. Začal platit od 18:00 místního času (půlnoci SEČ) v celém městě.

Trump konstantně tvrdí, že volby vyhrál, ačkoli voliči v listopadu a po nich volitelé v prosinci přiřkli většinu hlasů Bidenovi. Poukazuje na údajné volební podvody, které zatím nedokázal prokázat. Soudy všechna jeho nařčení odmítly. Také představitelé jednotlivých států zodpovědní za volební proces se proti Trumpovým výrokům ohrazují.

Nikdy se nevzdáme, prohlásil Trump

Nikdy se nevzdáme, řekl Trump svým podporovatelům ve Washingtonu a bez předložení důkazů hovořil o podvodu, který jej připravil o údajné vítězství v listopadových volbách. „Naše země toho měla už dost,“ řekl prezident tisícům svých podporovatelů.

„Nemůžete uznat porážku, když jde o krádež,“ dodal prezident. Trump také znovu útočil na média a technologické společnosti provozující sociální sítě, které označil za nepřátele státu a největší nebezpečí pro americkou demokracii.

Donald Trump během projevu ve Washingtonu
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Kritice neušli ani někteří republikáni, kteří v posledních týdnech odmítli prezidenta dále podporovat ve snaze podrýt výsledek voleb, které federální úřady označily za bezpečné a spravedlivé. 

Světoví lídři kritizují dění ve Washingtonu

Světoví politici dění ve Washingtonu odsoudili. Násilí na půdě nejvyšších amerických institucí je podle představitelů Británie, Německa, Francie, NATO i ČR šokující a ostudné. Prezidenta Trumpa i jeho příznivce politici z jiných zemí vyzvali k respektování demokracie.

„Ostudné výjevy v americkém Kongresu. Spojené státy po celém světě platí za demokracii a nyní je zásadní, aby došlo k mírumilovnému a spořádanému předání moci,“ napsal na Twitteru britský premiér Boris Johnson.

Německý ministr zahraničí Heiko Mass Trumpovi vzkázal, aby přijal rozhodnutí amerických voličů, kteří v prezidentských volbách zvolili Bidena. Násilí podle Maase způsobila právě Trumpova štvavá rétorika. „Nepřátelé demokracie budou z těchto příšerných výjevů z Washingtonu nadšení,“ napsal Maas na Twitteru a Trumpa i jeho voliče vyzval, aby přestali s „pošlapáváním demokracie“.

Násilí vůči americkým institucím odsoudil i francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, podle kterého jde o „vážný útok na demokracii“. „Vůle a volba amerického lidu se musí respektovat,“ napsal na Twitteru. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dění ve Washingtonu označil za „šokující“ a uvedl, že výsledek demokratických amerických voleb musí být respektován.

„Jsme samozřejmě znepokojeni a situaci sledujeme minutu po minutě,“ sdělil kanadský premiér Justin Trudeau stanici News 1130. „Myslím si, že americké demokratické instituce jsou silné a doufejme, že se všechno brzo vrátí do normálu,“ dodal premiér.

„Rabování a násilnosti v americkém Senátu nejsou dobrým příkladem pro země, kde demokracie tvrdě bojuje o své místo na slunci,“ uvedl český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jde o výsledek snah o polarizaci společnosti, míní místopředseda české vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dění v Kapitolu na Twitteru rovněž označil za šokující.

obrázek
Zdroj: ČT24

NYT: Pence řekl Trumpovi, že nemá právo změnit výsledek voleb

Podle deníku The New York Times (NYT) řekl Pence šéfovi Bílého domu, že nepovažuje za možné, aby v Kongresu zablokoval potvrzení výsledku prezidentských voleb. List to uvedl s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s obsahem rozhovoru.

Trump informaci odmítl jako „fake news“ a ve středu na Twitteru Pence vyzval, aby hlasy takzvaných volitelů „poslal zpátky státům“. Agentura AP napsala, že ústava Penceovi nic takového neumožňuje. 

Trump přesto prohlašuje, že Pence může v Kongresu odmítnout započítat volitele z některých států a odvrátit tak potvrzení Bidenova vítězství. List NYT ovšem vysvětluje, že role viceprezidenta je v daném procesu v podstatě ceremoniální. „Když nás viceprezident Mike Pence podrží, vyhrajeme prezidentský úřad,“ napsal Trump v noci na středu na Twitteru. 

Republikáni na začátku jednání vznesli námitku

Předmětem schůze obou komor Kongresu bylo sčítání hlasů volitelů z jednotlivých států. Od poloviny prosince je přitom známo, že v celkovém součtu zvítězil v prezidentských volbách Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům. Republikáni tak mohou svou opozicí podle expertů celý proces maximálně zdržet.

Republikáni hned zkraje jednání podle očekávání vznesli první námitku. Obě komory se následně odebraly do svých jednacích sálů, kde měli kongresmani o věci nanejvýš dvě hodiny debatovat. Stížnost, jež by v případě schválení vedla k vyřazení hlasů volitelů z daného státu, však musí potvrdit obě komory Kongresu, přičemž Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté.

Pence během schůze následně začal otevírat obálky s výsledkem hlasování sboru volitelů z jednotlivých států. Po bezproblémovém započtení hlasů z Alabamy a Aljašky, kde vyhrál Trump, však někteří republikáni hned u Arizony podali námitku a obě komory o ní na oddělených jednáních zahájily debatu.

Kongres projednával sčítání volitelů
Zdroj: ČTK/DPA

Podobný postup šel očekávat rovněž u řady dalších států, kde Trump dominoval v roce 2016, ale kde loni prohrál. Právě tam podle jeho tvrzení, pro něž nepředložil pádné důkazy, docházelo k podvodům.

Jeden z nejmocnějších republikánů ve Washingtonu a šéf většiny v Senátu Mitch McConnell se v rozpravě postavil proti Trumpovým snahám a zaútočil na některé svoje spolustraníky, kteří by podle něj mohli Spojeným státům svou činností velmi uškodit. Zatímco všechny volby doprovází určité nejasnosti, při těchto volbách se tak nestalo „v tak masivní míře, aby to změnilo výsledek celého hlasování“, uvedl McConnell.

„Nemůžeme se jednoduše prohlásit národní volební komisí na steroidech. Voliči, soudy, státy, ti všichni promluvili. Pokud bychom jejich rozhodnutí zamítli, naši republiku by to navždy poškodilo,“ dodal šéf senátní většiny. 

Jednání obou komor poznamenal koronavirus

Společnou schůzi dvou komor amerického Kongresu ovlivnila i protikoronavirová opatření. Dva kongresmani z Texasu totiž těsně před napjatě očekávaným zasedáním ohlásili pozitivní testy na covid-19. Představitelé washingtonského Kapitolu vyzvali zákonodárce k omezení kontaktů s kolegy a zakázali přítomnost diváků u středečního jednání.

Dodržování doporučených rozestupů bylo poměrně složité vzhledem k tomu, že alespoň po nějaký čas musely být stovky členů Kongresu spolu v jednacím sále Sněmovny reprezentantů, podotkl během středy web Politico.

Hlavní lékař Kapitolu v úterý zákonodárce vyzval, aby v zasedacím sále sněmovny udržovali odstup od ostatních, zatímco vedení větší z komor Kongresu podle Politico doporučuje, aby tam trávili co možná nejméně času. Bylo také rozhodnuto, že ochozy nebudou moci zaplnit návštěvníci, jak bývá zvykem.