Čtyři lídři Proud Boys čelí stíhání kvůli útoku na Kapitol

Federální velká porota obvinila čtyři lídry krajně pravicové skupiny Proud Boys (Hrdí hoši) ze spiknutí, jehož cílem bylo narušit v Kongresu potvrzení volební výhry demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zároveň zveřejnil nové záběry z lednového útoku na Kapitol a požádal veřejnost, aby mu pomohla identifikovat deset demonstrantů, kteří surovým způsobem napadli policisty.

Podle zveřejněných soudních dokumentů čelí obvinění Ethan Nordean ze státu Washington, Joseph Briggs z Floridy, Zachary Rehl z Pensylvánie a Charles Donohoe ze Severní Karolíny. Stíhaní jsou kvůli tomu, že se snažili přesvědčit další členy Proud Boys k účasti na demonstraci stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa nazvané Stop the Steal (Zastavte tu krádež), přičemž předem plánovali útok na sídlo Kongresu.

Trump a jeho spojenci od voleb veřejnosti bez předložení důkazů tvrdí, že Biden zvítězil podvodem a volby tím „ukradl“. To však odmítají soudy a úřady v jednotlivých státech i na federální úrovni.

Všichni čtyři stíhaní jsou podle soudních dokumentů státních organizací lídry skupiny Proud Boys, která je čistě mužskou skupinou s krajně pravicovými názory, jež se netají náklonností k násilí.

Obvinění podle poroty útok plánovali a Biggs již několik dní po listopadovém termínu voleb na internetu hrozil válkou, pokud se demokraté „pokusí ukrást volby“. V šifrovaných konverzačních skupinách pak údajně koordinovali postup asi šedesáti lidí. Při samotném útoku rozbíjeli kovové bezpečnostní zátarasy a domlouvali se na postupu do sídla zákonodárného sboru skrze vysílačky či mobilní telefony.

Údajně rovněž před útokem vybírali od svých členů a sympatizantů příspěvky na pořízení ochranných vojenských obleků a na financování cesty do federální metropole.

Násilnosti v Kapitolu si vyžádaly pět obětí na životech a policie v souvislosti s nimi stíhá již přes 300 lidí, z nichž asi dvacet je napojených na Proud Boys. Někteří další měli vazby na jiné krajně pravicové skupiny, podle médií však většina účastníků násilností přijela do Washingtonu sama nebo jen s rodinnými příslušníky.

Vyšetřovatelé se stále snaží dopadnout asi sto osob zapojených do bezprecedentních násilností, které podle řady pozorovatelů a zákonodárců podnítili exprezident Trump a další řečníci na demonstraci, která těsně předcházela nepokojům. Deset podezřelých zachycených na nových záběrech FBI federální úřady považují za nejvíce nebezpečné z těch, kteří zatím unikají spravedlnosti.