Twitter v Rusku neodstranil zakázaný obsah, cenzurní úřad zpomalí jeho rychlost

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor oznámil omezení sociální sítě Twitter v zemi. Učiní tak zpomalením rychlosti této platformy, které se týká všech mobilních zařízení a poloviny stolních počítačů, informují ruská média. Zástupce úřadu později prohlásil, že omezení budou mít vliv pouze na videa a fotografie na Twitteru. Roskomnadzor viní síť z toho, že ze svých stránek opakovaně neodstranila zakázaný obsah, jak jí ukládá ruský zákon. Dále pohrozil, že by Twitter mohl zablokovat zcela.

„S cílem chránit ruské občany a přimět internetovou službu, aby dodržovala právní předpisy na území Ruské federace, byla v případě Twitteru počínaje 10. březnem 2021 přijata centralizovaná opatření. Jde o počáteční zpomalení služby v souladu s předpisy. Zpomalení bude provedeno na 100 procentech mobilních zařízení a na 50 procentech stacionárních zařízení,“ cituje vyjádření Roskomnadzoru ruská tisková agentura TASS.

Zástupce šéfa Roskomnadzoru Vadim Subbotin později podle agentury Interfax v televizní stanici Rossija-24 uvedl, že snížená rychlost Twitteru bude mít dopad na videa a fotografie na sociální síti, nikoliv na psaný obsah. Restrikce budou platit tak dlouho, dokud Twitter nestáhne veškerý zakázaný obsah, prohlásil Subbotin.

Server The Moscow Times podotkl, že v tuto chvíli není jasné, zda už opatření začalo platit, nicméně podle serveru DownDetector uživatelé Twitteru v Rusku „mohou mít v současné době problémy“.

Ruská média rovněž informují o problémech s dostupností některých internetových stránek vládních úřadů – včetně webu Kremlu, ruského parlamentu a také samotného Roskomnadzoru. Státní telekomunikační společnost Rostelecom nicméně odmítla, že by problém souvisel se zpomalením Twitteru, jako důvod uvádí chybu zařízení, píše Reuters.

TASS později s odvoláním na server DownDetector informovala o dalších potížích, které hlásily například servery YouTube, Google nebo ruský Yandex. Někteří uživatelé YouTube podle ruské tiskové agentury hlásili, že nemohou načíst stránky, další si stěžovali na problémy s videi nebo obtíže s přihlášením.

Hrozí i blokace

Roskomnadzor viní Twitter z toho, že se na jeho stránkách nachází více než tři tisíce příspěvků se zakázaným obsahem. Mezi ně cenzurní úřad počítá například informace o sebevraždách, dětské pornografii nebo drogách. Úřad kvůli tomu platformě už dříve pohrozil pokutami. Pokud Twitter informace neodstraní, síti hrozí i její kompletní zablokování v Rusku, varoval úřad.

Twitter se zatím k opatřením nevyjádřil, podotkla agentura Reuters, která zároveň připomněla, že americké sociální sítě využívají v Rusku mimo jiné rádi příznivci opozičníka Alexeje Navalného, jehož nedávné uvěznění vyvolalo protesty v řadě ruských měst. Twitter je podle Reuters jednou ze sociálních sítí, kterým v zemi hrozí pokuty za to, že údajně nesmazaly příspěvky, které podle úřadů vyzývaly nezletilé k nepovoleným protestům.

Krok přichází v době rostoucího napětí kolem západních sociálních sítí v Rusku, které Moskva viní z toho, že nedodržují ruské zákony a diskriminují ruská média. Úřady se proto už nějakou dobu snaží působení sociálních sítí a provozovatelů internetových stránek v zemi regulovat.

Ruští zákonodárci nedávno schválili zákony, které Roskomnadzoru mimo jiné dávají právo částečně či úplně blokovat internetové platformy, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury nebo „diskriminace ruských médií“. Rusko zároveň zvýšilo pokuty pro sociální sítě a webové stránky, pokud „poruší práva ruských občanů na internetu, a to včetně cenzury ruských médií“.

Současně zákonodárci uložili sociálním sítím, aby se zbavovaly nezákonného obsahu, včetně informací vyjadřujících „neúctu ke státu“ či výzvy k nepovoleným protestům. Moskvě se rovněž nelíbí, že se Twitter před časem uchýlil k označování některých médií jako „médií spjatých se státem“.