Ruští zákonodárci brojí proti Facebooku a Twitteru. Navrhli zákon, který umožní sítě blokovat

Ruští zákonodárci představili návrh zákona, jenž v případě schválení umožní vládě omezit přístup k americkým internetovým sociálním sítím. Záminkou k tomu by mohla být diskriminace ruských médií. Kreml by tak mohl zasahovat do platforem jako Facebook, Twitter nebo YouTube. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Autoři návrhu tvrdí, že od domácích médií, například zpravodajské agentury RIA Novosti a televize Russia Today, obdrželi stížnosti na zasahování do jejich účtů a obsahů na nich. Američtí provozovatelé sociálních sítí Twitter, Facebook a YouTube podle těchto stížností mažou jejich profily nebo je opatřují vlastními popisky.

Twitter například začal v srpnu označovat účty některých ruských médií popiskem „média spojená se státem“, což v ruských vládních kruzích vyvolalo značnou kritiku.

Takto Twitter označil ruská státní média
Zdroj: Oficiální infografika/Twitter

„Omezují přístup ruských občanů k informacím,“ argumentují autoři návrhu

„Přijetí tohoto návrhu je naléhavé kvůli řadě případů neoprávněného omezování přístupu ruských občanů k informacím v ruských médiích,“ tvrdí předkládající zákonodárci.  

Podle návrhu by měly ruská generální prokuratura a ministerstvo zahraničí určovat, které internetové platformy omezují přístup k „sociálně důležitým informacím na základě národnosti a jazyka, nebo v souvislosti se zaváděním sankcí vůči Rusku a jeho občanům“. Cenzurní orgán Roskomnadzor bude mít následně právo takové platformy blokovat.

Ke schválení zákona je zapotřebí souhlas obou komor parlamentu a podpis prezidenta Vladimira Putina. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov k tomu zatím uvedl, že přijetí mechanismu k řešení tohoto problému je nezbytné, konkrétní opatření je ale podle něj zapotřebí pečlivě zvážit. „Rozhodně tu jsou diskriminační kroky vůči ruským klientům těchto (internetových) služeb,“ řekl Peskov.

Rusko se už delší dobu snaží získat větší kontrolu nad využíváním internetu na svém území. Federální bezpečnostní služba (FSB) podle únorové zprávy portálu The Bell některým velkým ruským internetovým společnostem nařídila, aby jí poskytovaly nepřetržitý přístup ke svým systémům, uvedla agentura Reuters.