Trump pohrozil dalšími stížnostmi na průběh voleb. Tým jeho kampaně však zredukoval počet obvinění

Americký prezident Donald Trump uvedl na Twitteru, že brzy podá zásadní stížnosti, které údajně prokážou neústavnost letošních prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. Trumpův volební tým ale podle serveru Politico zásadním způsobem zredukoval obvinění vznášená původně proti výsledku v Pensylvánii.

„Brzy půjdou k soudu velké případy, které ukážou neústavnost letošních voleb a nehorázné činy, jejichž cílem bylo změnit výsledek!“ napsal Trump.

Dříve si Trumpův tým stěžoval u soudu na údajné volební nesrovnalosti v řadě amerických států včetně Pensylvánie, Michiganu a Arizony. Právnická firma Porter Wright Morris & Arthur, která prezidentovu kampaň zastupuje v Pensylvánii, se ale nejméně z jedné kauzy stáhla.

Soud v Michiganu také zamítl jednu ze stížností týkající se průběhu voleb v Detroitu, další žalobu v Arizoně stáhla prezidentova kampaň sama. V Pensylvánii v neděli Trumpova kampaň stáhla hlavní část žaloby, podle níž bylo nelegálním způsobem započítáno přes 682 tisíc hlasů zaslaných poštou.

V Pensylvánii podle žaloby došlo k manipulaci

Žaloba v nové podobě však stále trvá na tom, aby stát Pensylvánie neuzavíral volební výsledek a nepotvrdil Bidenovo vítězství. S hlasy demokratických voličů se podle ní zacházelo jinak než s hlasy republikánů.

Agentura AP Bidenovo vítězství v tomto severoamerickém státě ohlásila 7. listopadu na základě projekce, která už nedávala možnost zvrácení výsledku. I kdyby ovšem Biden o 20 pensylvánských volitelů přišel, na celkovém výsledku voleb se nic nezmění, protože demokratický kandidát má nyní 306 z 270 minimálně potřebných volitelů.

Žaloba týkající se Pensylvánie v upraveném znění tvrdí, že okresy s převahou demokratických voličů porušily zákon, když potvrdily platnost poštou došlých hlasů před volbami, i když tyto hlasy byly vadné –⁠ postrádaly například doručení ve vnitřní tajné obálce nebo chyběl podpis voliče na vnější obálce. Podle žaloby se okresy s většinou republikánských příznivců zákona držely a neumožnily započtení takovýchto hlasů.

Trump v neděli uznal Bidenovo vítězství

Právník demokratů Cliff Levine řekl, že není jasné, kolika lidí by se takto neplatné hlasy mohly týkat, ale podle něj jde o minimum, a určitě ne o 70 tisíc hlasů, o něž Biden v Pensylvánii zvítězil. Politico píše, že jde „o několik tisíc hlasů nebo méně“.

Americký prezident Donald Trump v neděli podle agentury Reuters poprvé veřejně uznal, že demokrat Joe Biden v prezidentských volbách zvítězil. Zopakoval však své dřívější tvrzení, že hlasování bylo zfalšované. „Biden vyhrál, protože volby byly zmanipulované,“ napsal Trump na Twitteru.

Americká média přisoudila Bidenovi ve volbách ze 3. listopadu 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující republikánský šéf Bílého domu Trump jich získal 232.