V čínském městě se objevily desítky případů covidu bez příznaků, úřady otestují pět milionů lidí

Barbora Šámalová o koronaviru v Číně (zdroj: ČT24)

Čína eviduje nejvyšší nárůst bezpříznakových případů koronaviru za několik měsíců – ve městě Kašgar jich testy odhalily 137. Úřady proto plánují otestovat několik milionů lidí. V zemi, ze které se covid-19 rozšířil do světa, se nicméně daří držet šíření onemocnění pod kontrolou. Například v Pekingu se už život vrátil téměř do normálu, vylíčila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

V čínské metropoli toho pandemii už mnoho nepřipomíná. „Zvýšila se ale velice výrazně ostraha. V podstatě všechny obytné komplexy si hlídají své bezprostřední okolí. Hlídají si, kdo se tam pohybuje, kdo tam vstupuje,“ popsala současnou atmosféru v Pekingu Šámalová.

Všichni obyvatelé také musejí mít zdravotní kódy, které jsou vázané na místo bydliště. „Pokud by se stalo, že v nějakém domě někdo onemocní nebo se tam objeví více případů, tak celý obytný komplex půjde do karantény,“ poznamenala Šámalová s tím, že proto si lidé svá obydlí velice přísně střeží.

Dobrovolnické domovní hlídky

Silnější je i nyní přítomnost policie v Pekingu. „Alespoň pokud jde o tu vnitřní část – centrum města a okolí,“ uvedla. V metropoli také fungují různé dobrovolnické domovní hlídky. „Pamětníci někdy zmiňují, že to připomíná Maovu éru (…), kdy lidé byli zvyklí kontrolovat jeden druhého a hlásit, co se děje u sousedů,“ dodala.

Roušky jsou podle Šámalové povinné pouze na některých místech. „Třeba v hromadné dopravě nebo na nádražích. Na ulicích povinné nejsou, ale přesto je většina lidí nosí,“ řekla. Z ulic ale mizí pouliční trhy. „Zdá se, že je úřady zavírají právě kvůli většímu důrazu na hygienická opatření,“ vysvětila.

Události: Čínská karanténa (zdroj: ČT24)

Nové ohnisko v Kašgaru

Čína v současnosti zaznamenává jenom ve velmi malé míře nové přírůstky covidu-19. Denní počty nově nakažených se pohybují v řádech desítek případů. 

Nové ohnisko nákazy se však v posledních dnech objevilo ve městě Kašgar v oblasti Sin-ťiang. Testy zde odhalily 137 asymptomatických případů koronaviru a dvacet nemocných. „Po delší době je to větší ložisko nákazy, takže úřady se rozhodly otestovat téměř pět milionů lidí – nejenom obyvatele Kašgaru, ale i přilehlých oblastí,“ uvedla Šámalová.

Dodala, že zatím není jasné, jak se tam nákaza dostala. Vypadá to, že se všechny případy vztahují k jedné tamní textilní továrně. Úřady nicméně podle zpravodajky tvrdí, že ke komunitnímu šíření covidu-19 v Číně nyní prakticky nedochází. Většinu nových případů tak údajně tvoří lidé, kteří si virus přivezli ze zahraničí. 

Přípravy nového střednědobého plánu

Na covid-19 reaguje také každoroční zasedání komunistického vedení Číny, které začalo v pondělí. Peking nyní tvoří střednědobý ekonomický plán, který má zahrnovat období až do roku 2035. „Musí odpovídat na vnější změny – to znamená zpomalení ekonomiky v důsledku koronavirové pandemie, ale také na obchodní válku se Spojenými státy,“ uvedla zpravodajka. 

Čína se tak podle ní už nemůže spoléhat na export jako na hlavní motor ekonomiky. „Naopak se snaží posílit domácí spotřebu, což ostatně je trend, který není nový a trvá už pár let,“ poznamenala.

„S tím souvisí také podpora zaměstnanosti, protože kvůli pandemii přišla řada lidí o práci, a pokud chce Čína posílit domácí spotřebu, tak se obyvatelstvu samozřejmě musí dařit dobře,“ řekla Šámalová a dodala, že plán se soustředí i na ochranu životního prostředí či na technologickou soběstačnost.