Kuvajtským emírem se stal Navaf Ahmad Džábir Sabah

Korunní princ Navaf Ahmad Džábir Sabah složil přísahu a stal se novým vládcem Kuvajtu poté, co v úterý ve věku 91 let zemřel dosavadní emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah. Dynastie Sabahů zemi vládne od roku 1756.

Třiaosmdesátiletý Navaf Ahmad Džábir Sabah slíbil, že zajistí prosperitu, stabilitu a bezpečnost. „Náš drahý národ čelí složitým situacím a nebezpečným výzvám, které můžeme překonat, jen když se spojíme a budeme společně tvrdě pracovat,“ prohlásil.

Část pravomocí převzal už letos v červenci, kdy byl Sabah Ahmad Džábir Sabah hospitalizován ve Spojených státech kvůli blíže neurčeným zdravotním problémům a podstoupil operaci. Předtím nový kuvajtský vládce zastával řadu vysokých funkcí, včetně postu ministra obrany. Se zesnulým emírem měli společného otce.

Tělo zesnulého emíra má být ve středu přepraveno do Kuvajtu, kde se bude konat poslední rozloučení. Pohřeb vládce by obvykle přitáhl desítky tisíc truchlících Kuvajťanů a zúčastnily by se ho desítky vysokých zahraničních činitelů a hodnostářů. Kvůli pandemii covidu-19 se ale odehraje jen v soukromí za účasti příbuzných, uvedla kuvajtská státní agentura KUNA.