Ukrajina zařadila Česko se Slovenskem do „červené zóny“. Úřady po příjezdu vyžadují karanténu

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zařadilo do takzvané „červené zóny“ s nepříznivou koronavirovou situací více než 120 států včetně Česka a Slovenska. Při příjezdu na Ukrajinu ze země z červené zóny je podle ukrajinského tisku nutné předložit negativní test na koronavirus nebo absolvovat karanténu. Seznam se má každý týden aktualizovat.

 V „zelené zóně“ se nachází například Švédsko, Portugalsko, Chorvatsko, Bělorusko, Británie, Turecko, Slovinsko, Egypt a Itálie. V „červené zóně“ jsou kromě Česka a Slovenska například Čína, Maďarsko, Gruzie, Německo, Bulharsko, Albánie, Černá Hora, Polsko, Francie a Rusko, napsal server Korrespondent.net.

Na „červený seznam“ Ukrajina podle serveru řadí země, kde za posledních čtrnáct dní počet nových případů koronavirové nákazy na sto tisíc obyvatel převyšuje obdobný ukrajinský ukazatel nebo pokud přírůstek nakažených za posledních čtrnáct dnů převyšuje o třicet procent obdobný ukazatel z předchozích 14 dnů.

Dříve Ukrajina brala zřetel jen na počet aktuálně nemocných s covidem-19 na sto tisíc obyvatel. Ukrajina podle seznamu vykazuje 33 nakažených na sto tisíc obyvatel s tím, že jde o dvacetiprocentní přírůstek. U Česka se sice uvádí 24,58 případu na 100 tisíc obyvatel, ale rovněž přírůstek 83,2 procenta. U Slovenska tato čísla činí 5,83 případu a 32,5 procenta.

Negativní test nebo karanténa

Pro české občany změna v podstatě znamená, že na hranicích musí předložit negativní test na covid-19 starý maximálně 48 hodin, nebo podstoupit karanténu. „Potvrzení o negativním testu musí být vystaveno na hlavičkovém papíře laboratoře v anglickém jazyce a obsahovat údaje o přesném času a datu odběru vzorku a jméno a příjmení osoby podle cestovního pasu,“ uvedla Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Výjimku mají děti do 12 let nebo lidé, kteří zemí pouze projíždějí a do dvou dnů ji opět opustí. Kdo se neprokáže negativním testem, musí do dvoutýdenní karantény na místě, které sám stanoví. Přitom si povinně musí instalovat aplikaci pro kontrolu dodržování karantény „Dij vdoma“ (Jednej doma).

Tu je ale možné nahrát pouze na chytré telefony s ukrajinskou SIM kartou. Karanténu je také možné nastoupit ve zdravotnických zařízeních vyčleněných místní samosprávou. Pravidla pro návrat z Ukrajiny do Česka zůstávají stejná. Ukrajinci mohou do Česka cestovat jen v případech vymezených ministerstvem zdravotnictví.