Turistický ruch v Normandii stagnuje. Majitelé podniků vyhlíží otevření hranic

Události: Turistický ruch v Normandii (zdroj: ČT24)

Francie čeká na otevření hranic, od pondělí by měl stát zrušit řadu protikoronavirových omezení, zejména v rámci schengenského prostoru. Klíčové to bude pro cestovní ruch, který tvoří osm procent francouzského hrubého domácího produktu. Turismus je důležitý také pro regiony, například Normandii.

Tamním podnikům chybí zahraniční klientela, Normandie je na ní závislejší než jakákoliv jiná oblast. Tvoří více než šedesát procent návštěvníků, kteří směřují hlavně na pláže, kde se během druhé světové války vylodila americká vojska. Mnozí z nich chtějí také vidět tapiserii ve městě Bayeux.

Zdejší obchody se suvenýry i majitelé restaurací vyhlížejí zahraniční návštěvníky s nadějí. Přitom se nebojí, že jejich příjezd znamená i vyšší riziko nákazy koronavirem, který se tomuto regionu téměr vyhnul. Horší by prý pro ně bylo, kdyby nepřijeli vůbec.

„Tento rok byl počet turistů v únoru dokonce vyšší než v loňském jubilejním roce, pak ale všechno zastavila epidemie,“ tvrdí starosta města Colleville-sur-Mer Patrick Thomines. V Bayeux během koronavirové krize utrpěl vážné ekonomické ztráty i jeden z nejslavnějších hotelů v celé Normandii –⁠ Lion d'Or.

V něm si generál Eisenhower během druhé světové války zřídil svůj generální štáb. Bydlelo tam i několik celebrit, jako například herci John Wayne a Jean Marais nebo protagonisté snímku Zachraňte vojína Ryana. Hosty tu byli také Tom Hanks a Steven Spielberg.

„Museli jsme respektovat nařízení a hotel úplně zavřít. Vařili jsme pouze na objednávku v restauraci,“ tvrdí ředitel hotelu Alexandre Matyja. V současnosti hotel zeje prázdnotou, bez ohledu na zrušení většiny domácích restrikcí. Majitel dal všem zaměstnancům volno a sám dokonce roznáší snídaně.

Loni strávilo v Normandii noc na dvanáct milionů lidí, letošní rok před koronavirovou krizí sliboval čísla ještě lepší. Majitelé podniků tak čekají na otevření hranic a věří, že od patnáctého června se situace začne lepšit. Ekonomické ztráty z první poloviny roku se podle hoteliérů ale budou dohánět léta.