Let MH17 sestřelily rakety Buk z ukrajinského území, zjistilo Rusko

Moskva/Kyjev – Ruští experti sestavili vlastní zprávu o loňské havárii malajsijského boeingu nad Donbasem. Podle jejích závěrů byl letoun sestřelen raketou Buk vypálenou z území kontrolovaného ukrajinskou armádou. Údajně přísně tajný dokument zveřejnil ruský opoziční list Novaja gazeta; Kyjev ho vzápětí označil za falzifikát Moskvy. V troskách letounu zahynulo 298 lidí, většinou Nizozemců.

Pokud je dokument zveřejněný v listu Novaja gazeta autentický, připouští ruská strana vůbec poprvé, že katastrofu způsobila raketa Buk. Rusko dosud takovou verzi události odmítalo a tvrdilo, že dopravní letoun loni v červenci zasáhla raketa vypálená z ukrajinského bojového letounu, který v kritické době na místě operoval. Důkazy, jimiž Moskva své tvrzení dokládala, nicméně označili západní odborníci za pochybné.

Přestože nyní Rusko přítomnost rakety Buk zmiňuje, s Ukrajinou a Západem se dál rozchází v pohledu na to, odkud byla střela odpálena. Zatímco podle ukrajinských a západních zdrojů měla vzejít z povstalecké zóny, Rusko za místo odpálení označuje oblast jižně od obce Zaroščenske, kterou měla loni v létě podle analýzy kontrolovat ukrajinská armáda. Členy ruského expertního týmu byli údajně zbrojní odborníci včetně konstruktérů raket země-vzduch Buk-M1.

Ruský dokument uvádí, že podle snímků pořízených z kosmu se u Zaroščenska v osudnou chvíli skutečně nacházela ukrajinská samohybná odpalovací zařízení pro rakety Buk. Za zcela vyloučenou považuje ruská analýza možnost, že by malajsijské letadlo zasáhla raketa Buk odpálená z okolí města Snižne, které ovládají povstalci. Takový výklad se opakovaně objevoval v informacích ukrajinských a západních médií.

Kyjev popírá, že by družicové snímky dokládající přítomnost raket Buk u Zaroščenska byly pravdivé a označuje je za falzifikaci. Napsala to ukrajinská agentura Unian. „Takzvané důkazy nesou mnohé příznaky manipulace a retuší. Část těchto snímků byla kromě toho pořízena dlouho před pádem malajsijského boeingu,“ citovala agentura představitele ukrajinské kontrarozvědky SBU Vitalije Najdu.

Boeing 777 na trase z Amsterdamu do Kuala Lumpuru havaroval poblíž východoukrajinské obce Hrabové 17. července 2014. Všech 298 pasažérů zahynulo, 196 z nich byli Nizozemci. Západ v reakci na neštěstí uvalil na Rusko hospodářské sankce; Kreml odpovědnost za tragédii odmítl a reagoval zavedením protisankcí.