Dekády po vyhynutí. V Austrálii byly zveřejněny nové záběry posledního známého tasmánského vakovlka

Australský národní filmový a zvukový archiv (NFSA) zveřejnil nové video posledního známého vakovlka, který uhynul v roce 1936. Samec pojmenovaný Benjamin na záběrech zmateně pobíhá ve své kleci v zoologické zahradě v Hobartu. Zvíře, jemuž se přezdívá tasmánský tygr, ve volné přírodě vymřelo už počátkem minulého století. Za vyhynulý byl druh prohlášen v roce 1982.

Unikátní záběry trvající 21 sekund pochází z roku 1935 a pro cestopis Říše divů Tasmánie (Tasmania The Wonderland) je natočil filmař Sidney Cook. Podle médií se jedná o vůbec poslední filmový záznam, který tohoto australského vačnatce zachycuje.

Video přitom vzniklo pouhých několik měsíců před tím, než Benjamin  – pravděpodobně kvůli zanedbání – zemřel. Zoologická zahrada ho totiž vystavovala prudkým změnám teploty.

Záběry jsou pro veřejnost dostupné až 85 let od jejich pořízení, a to poté, co je odborníci zdigitalizovali s rozlišením 4K.

Zatím jediná známá videa s vakovlky byla natočena v zoologických zahradách v Londýně a Austrálii. Zvířata byla nicméně poslána do různých částí světa. Z toho důvodu existují podle NFSA naděje, že se časem podaří najít další videa zachycující tento již vyhynulý druh.

Vrcholný predátor

V Austrálii i Tasmánii byl vakovlk (Thylacinus cynocephalus) statisíce let vrcholným predátorem. Asi 130 centimetrů velký vačnatec byl podobný vlkům, měl však pruhovanou srst, která připomínala Evropanům tygra.

Poprvé byl v přírodě spatřen roku 1805, naposledy v ní byl pozorován asi o sto let později. Vymřel však rovnou dvakrát.

V Austrálii začal vymírat asi před dvěma tisíci lety – není prokázané, že za to nutně nesl odpovědnost člověk. Jisté ale je, že Austrálci vakovlka lovili, důkazy existují například v podobě jeskynních maleb.

Za jeho vyhynutí v Austrálii může pes dingo, který se na kontinent dostal asi tři tisíce let před evropskými kolonisty. Vliv mohly mít také nemoci, které se na tento kontinent dostaly s evropskými kolonisty a jejich domestikovanými zvířaty. 

V Tasmánii lidé za vybití vakovlků mohou jednoznačně. Tradovalo se o nich, že loví ovce. Ty přitom tvořily dominantní zdroj příjmů kolonistů, a na lov pruhovaného dravce se tak vypisovala i finanční odměna. Dnes se ukazuje, že vakovlci zřejmě na ovce útočili jen výjimečně, neměli na to ideálně stavěné tělo. 

I když zvíře už vyhynulo, množí se svědectví, podle kterých byl vakovlk v současnosti ve volné přírodě údajně spatřen. Loni na podzim tasmánský úřad, který má za úkol sledovat přírodu, vodní zdroje a životní prostředí (DPIPWE), oznámil osm hlášení o pozorování tohoto zvířete. Zatím však byly všechny pokusy tohoto tvora najít nebo přinést jednoznačné důkazy, že někde v Tasmánii přežil, neúspěšné.